Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Șeful Corpului de control al premierului avertizează: Ancheta Comisiei Europene pe piața gazelor, extrem de serioasă

Șeful Corpului de control al premierului avertizează: Ancheta Comisiei Europene pe piața gazelor, extrem de serioasă

Un articol de: - 05 Iul 2016, 15:55
Șeful Corpului de control al premierului avertizează: Ancheta Comisiei Europene pe piața gazelor, extrem de serioasă Foto: puterea.ro Economic

Valentin Mircea, șeful Corpului de control al premierului și fost vicepreședinte al Consiliului Concurenței a precizat că ancheta pe care Comisia Europeană o desfășoară pe piața gazelor din România este extrem de serioasă.

În plus, acuzațiile care se îndreaptă către cele trei companii investigate, Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, sunt foarte grave.

"Este o situație cât se poate de serioasă. Nu este de ici, de colo, să vină Comisia Europeană pentru prima dată într-o inspecție inopinată în România, deci cu siguranță au existat indicii, altfel nu s-ar fi făcut această deplasare", a spus Valentin Mircea, potrivit Agerpres.

El a amintit că acuzațiile sunt de blocare a vânzărilor de gaze pe piața internă a Uniunii Europene.

"Este o acuzație serioasă. Acuzațiile care planează asupra celor trei companii sunt acelea de blocare a vânzărilor către piața internă a Uniunii Europene. Nu se mai numește export, ci vânzări intracomunitare, care, pentru Comisie, sunt de cea mai mare importanță. Deci, într-o ierarhie a priorităților Comisiei Europene, a DG Competition, cazurile de fragmentare a pieței, în orice domeniu ar fi, sunt de prioritate zero întotdeauna, ceea ce crește miza și stresul pentru cei care sunt în investigație", a mai spus Mircea.

Reprezentanți ai Comisiei Europene au făcut inspecții inopinate la sediile Romgaz, Transgaz și OMV Petrom pe data de 6 iunie.

Companiile erau suspectate că ar fi făcut o înțelegere pentru a bloca exportul de gaze din România către alte state membre UE.

"Comisia are îngrijorări că firmele implicate ar fi încălcat legislația europeană antitrust care interzice înființarea de carteluri și practicile restrictive, precum și abuzul de poziție dominantă (Articolele 101 și 102 din Tratatul de funcționare a UE). Comisia investighează potențiale practici anticoncurențiale în furnizarea și transportul gazelor naturale în România, în special în legătură cu un presupus comportament anticoncurențial destinat împiedicării exporturilor de gaze naturale din Romania în alte state membre UE", se arată în într-un comunicat al Comisiei Europene, remis pe data de 7 iunie.

Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Citeşte mai multe despre:   CE,   ancheta