Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Serbia, la un pas de a construi o termocentrală care poate polua România. Împrumutul pentru investiție, de la o bancă din China

Serbia, la un pas de a construi o termocentrală care poate polua România. Împrumutul pentru investiție, de la o bancă din China

Un articol de: - 21 Iul 2016, 11:55
Serbia, la un pas de a construi o termocentrală care poate polua România. Împrumutul pentru investiție, de la o bancă din China Economic

Serbia este la un pas de a contrui o termocentrală pe cărbune la doar 19 kilometri de granița cu România, în ciuda faptului că nu a avut niciun fel de consultare cu Guvernul de la București. În acest context, țara noastră ar putea ieși destul de șifonată, având în vedere că o astfel de termocentrală ar polua masiv aerul din România, potrivit riseproject.ro.

Miza pentru Serbia este una majoră, această termocentrală urmând a fi pusă pe picioare cu banii dintr-un împrumut acordat de Serbia, împrumut în valoare de 608 milioane de dolari. Afacerile dintre partea sârbă și cea chineză sunt unele cu implicații multiple, însă unul dintre cele mai importante aspecte este acela că țara noastră vecină nu s-a consultat în niciun moment cu România.

Potrivit informațiilor oferite de Centrul de Investigație Jurnalistică din Serbia, în colaborare cu cel din România, Ministerul sârb al mediului ar fi trebuit să trimită proiectul către București, cu scopul de a prezenta posibilul impact asupra mediului și pentru a invita țara noastră ca participant la procedura de evaluare.

Reacția României nu a întârziat să apară, iar Ministerul Apelor și pădurilor a solicitat oficial Serbiei ca România să fie consultată în legătură cu aceste proiecte, cu mențiunea că există “condițiile unui posibil impact transfrontalier negativ semnificativ asupra mediului.”

Serbia a și răspuns în acest sens, precizând că procedura de evaluare a impactului asupra mediului se va relua în urma deciziei Curții Administrative a Serbiei, iar procedusa se va face cu respectarea convenției Espoo.

Citeşte mai multe despre:   Serbia,   poluare,   China,   imprumut,   Ministerul Mediului