Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Sistemul fiscal din România este unul din cel mai incert din Europa

Sistemul fiscal din România este unul din cel mai incert din Europa

Un articol de: - 28 Iun 2012, 17:15
Sistemul fiscal din România este unul din cel mai incert din Europa Foto: economywatch.com Economic
Potrivit unui studiu recent realizat de compania de consultanță Deloitte, gradul de incertitudine privind sistemul fiscal din România, mai ales ca urmare a schimbărilor legislative frecvente şi calităţii relaţiei cu autorităţile fiscale, este unul dintre cele mai ridicate din regiunea EMEA, potrivit Mediafax.

"Acum trei ani, identificam două neajunsuri importante care contrabalansau avantajele competitive ale sistemului fiscal românesc (în principal cota unică de 16%). Aceste neajunsuri erau incertitudinea cauzată de frecvenţa modificărilor legislative şi calitatea relaţiei cu autorităţile fiscale (inclusiv transparenţa, nivelul de pregătire şi disponibilitatea acestora). Din păcate, aceleaşi preocupări se regăsesc şi în studiul actual, de data aceasta accentuate de comparaţiile de cele mai multe ori nefavorabile nouă cu percepţia mediului de afaceri din restul regiunii", a declarat Alexandru Reff, partener coordonator Deloitte Tax & Legal România.

El a precizat că România este menţionată în raport de cele mai multe ori în zona nemulţumirilor extreme.

Studiul Deloitte analizează totodată gradul în care autorităţile locale implementează sistemele informatice la nivel operaţional, modul în care respondenţii din diverse ţări percep disensiunile cu autorităţile locale şi sistemul de soluţionare fiscală anticipată.

În acest sens, Reff a precizat că raportul vizează ”calitatea generală a relaţiei cu autorităţile fiscale, eficacitatea recursurilor administrative, încrederea într-un tratament echitabil din partea fiscului în caz de dispută, plângerile împotriva tratamentelor incorecte sau neprofesioniste, impactul incertitudinii fiscale şi modificarea abordărilor fiscului în absenţa unor schimbări legislative. Se confirma încă o dată că sistemul fiscal românesc necesită reformare suplimentară."

Potrivit sursei citate, cel mai ridicat nivel de încredere se regăsește în Elveţia, consideră 80% dintre respondenţi. La polul opus se situează Ungaria, Polonia, România şi Rusia, cu cel mai mare grad de incertitudine, conform opiniilor a peste 55% dintre respondenţi.