Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Sorin Cîmpeanu, despre bugetul Educației: Aproape 6 miliarde de euro nu au mai existat niciodată ca buget în România (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu, despre bugetul Educației: Aproape 6 miliarde de euro nu au mai existat niciodată ca buget în România (VIDEO)

Un articol de: Elena Stanciu - 12 Feb 2021, 20:36
Sorin Cîmpeanu, despre bugetul Educației: Aproape 6 miliarde de euro nu au mai existat niciodată ca buget în România (VIDEO) Foto: Guvernul României / Facebook Economic

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit vineri seară, pe B1 TV, despre bugetul alocat în acest an pentru domeniul pe care îl gestionează. Potrivit proiectului legii bugetului pe 2021, pus în dezbatere publică joi seară de Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației va primi 28,5 miliarde de lei, cu 0,81% mai mult față de anul trecut.

 

Ce spune Sorin Cîmpeanu despre banii alocați Educației coform proiectului de buget pe 2021

 

„Spuneați că e cel mai mic buget din ultimii 30 de ani. Este exact așa cum se spune că i s-a dat o mașină, doar că nu i s-a dat, i s-a luat, și nu era mașină, era bicicletă. Exact în situația asta suntem. 28,507 miliarde de lei, în traducere liberă, aproape 6 miliarde de euro, nu au mai existat niciodată ca buget în România. Partea de educație din bugetul Ministerului Educației n-a fost niciodată nici 28,5 miliarde lei, nici 6 miliarde de euro. Este cel mai mare buget.

Mai mult decât atât, în lege se face referire la bugetul educației, nu la bugetul Ministerului Educației. Se adaugă, spre exemplu, bugetul educației atribuit prin comunitățile locale. Anul trecut, planificarea a fost 5,6 miliarde, execuția a fost 5,8 miliarde, iar anul acesta sunt 6,8 miliarde, deci un miliard vine în plus doar din bugetele autorităților locale. De unde provine acel miliard? În primul rând, sunt 536 de milioane de lei bursele elevilor, care nu au fost niciodată cuprinse în bugetul de stat, tot timpul au fost asigurate din bugetul autorităților locale și, de asemenea, o creștere de peste 300 de milioane de lei a costului standard pe elev”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Sorin Cîmpeanu: Suntem departe de 6% din PIB din bugetul național, suntem la 3,6%

 Accidentul din Andronache poate aduce schimbarea Codului Rurier. Limita de viteză de pe străzile înguste din cartiere, trasă şi mai jos

În aceste condiții, ministrul a precizat că educația are o alocare de 3,6% din PIB. În plus, acestui domeniu în revin și fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență, la care s-a referit și președintele Klaus Iohannis în declarația de presă de joi, de la Palatul Cotroceni.

”Ajungem la 3,6% din PIB, la fel ca anul trecut. Doar că 3,6% din PIB acum înseamnă peste 39 de miliarde de lei, iar anul trecut 37,4 miliarde de lei. Deci nu avem scădere nici în valoare absolută nici în ceea ce privește bugetul alocat educației și nic procentual, deși PIB-ul a crescut la 1.116 miliarde, deci, evident creșterea a fost proporțională și în valoare absolută.

Peste acest buget național se adaugă Planul Național de Redresare și Reziliență, care a început cu o alocare de 3%, adică 1,05 miliarde de euro din 30,4 miliarde de euro, care a fost ridiat de la 3% la 6% și mă bucur și mă mândresc că am putut să impun acest lucru în ultima ședință a Comisiei de învățământ a Camerei Deputaților, a fost votat în unanimitate acel amendament prin care ridică de la 3% la 6%. E vorba de miliarde de euro din PNRR  - cheltuieli destinate educației.

Suntem departe de 6% din PIB din bugetul național, este adevărat, suntem la 3,6%, dar este angajamentul coaliției de guvernare ca prin creșteri succesive de la 3,6% să ajungem la 6% din PIB”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

 

Citeşte mai multe despre:   Sorin Cimpeanu,   Ministerul Educatiei,   buget 2021