Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Cum a devenit o ţară UE SPĂLĂTORIA de bani a RUŞILOR bogaţi

Cum a devenit o ţară UE SPĂLĂTORIA de bani a RUŞILOR bogaţi

Un articol de: B1.ro - 19 Mar 2018, 14:19
Economic

Este ţară membră a Uniunii Europene şi afiliată spaţiului NATO, dar în 2017 a lansat doar 85 de anchete privind operaţiuni de spălare de bani, deşi băncile sale au semnalat 17.900 de tranzacţii suspecte! 

Letonia, căci despre ea este vorba, are de făcut reparaţii serioase pentru a-şi restaura reputaţia puternic afectată de recentele scandaluri financiare, scrie ZF.

De la obţinerea independenţei de Rusia în 1991, mai multe bănci letone s-au autopromovat drept o cale de acces către pieţele occidentale pentru clienţi din Rusia şi state fost sovietice ca Ucraina, promiţând confidenţialitate similară cu cea din Elveţia pentru clienţii săi.

În 2015, băncile letone deţineau depozite de aproximativ 12 miliarde de euro pentru clienţi străini, iar potrivit bancherilor şi oficialilor, o mare parte a banilor proveneau din Rusia. Unii clienţi au profitat de asemenea de o schemă de acordare de permise de şedere ce le permitea să călătorească liber în mare parte a Europei continentale în schimbul depunerii a 280.000 de euro la o bancă timp de cinci ani.

Washingtonul, un important aliat militar al fostului stat sovietic, urmăreşte îndeaproape cum Letonia încearcă să rezolve problema operaţiunilor de spălare de bani, multe dintre ele bănuindu-se că ar implica clienţi ruşi bogaţi. Premierul Maris Kucinskis s-a angajat să investească mai mult în monitorizarea băncilor după ce acuzaţiile formulate de SUA au dus la închiderea ABLV, a treia mare bancă a ţării.

Peste 200 milioane de euro cash au fost retrase din Letonia anul trecut, valoarea totală a bancnotelor care au ieşit din statul baltic din 2015 depăşind 750 milioane de euro.

Un oficial guvernamental a declarat că se analizează introducerea unei taxe de risc în cazul băncilor care fac business cu clienţi a căror identitate este neclară. Guvernul vrea de asemenea să înlesnească retragerea licenţelor bancare şi să impună restricţii mai drastice pentru retragerea cashului din Letonia.

Deşi unii politicieni şi bancheri spun că băncile letone îi va deservi în continuare pe ruşii bogaţi indiferent de ce măsuri vor fi luate, alţii sunt optimişti cu privire la impactul reformelor avute în vedere.

Citeşte mai multe despre:   Letonia,   Rusia