Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Sprijin de la stat pentru angajați și angajatori: Subvenţii pentru cei care încadrează în muncă persoane în vârstă de peste 50 de ani sau cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani

Sprijin de la stat pentru angajați și angajatori: Subvenţii pentru cei care încadrează în muncă persoane în vârstă de peste 50 de ani sau cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani

Un articol de: Traian Avarvarei - 05 Iun 2020, 11:52
Sprijin de la stat pentru angajați și angajatori: Subvenţii pentru cei care încadrează în muncă persoane în vârstă de peste 50 de ani sau cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani Foto: Pixabay Economic

Guvernul Orban a aprobat o serie de măsuri active destinate angajaţilor şi angajatorilor în vederea susţinerii acestora pentru reluarea raporturilor de muncă, în contextul crizei generate de epidemia de Covid-19. Sunt în total patru măsuri, care se aplică în anumite condiţii. Una dintre acestea prevede stimularea încadrării în muncă a persoanelor în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgenţă sau de alertă şi care sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, dar și a angajatorilor care încadrează în muncă, până la sfârşitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 şi 29 de ani.
 

Facilități pentru angajați și angajatori, de la 1 iunie

 

În 29 mai 2020 a fost publicată o ordonanţă de urgenţă (OUG 29/2020) care prevede câteva măsuri de sprijin pentru angajatori începând cu 1 iunie 2020.KAUFLAND / LIDL / CARREFOUR / PROFI / MEGA IMAGE / AUCHAN. ANUNŢUL CE AFECTEAZĂ TOŢI CLIENŢII DIN ROMANIA

Aceasta vine cu o serie de facilități pentru angajați și angajatori, măsuri necesare pentru depășirea crizei Covid-19. Astfel, Guvernul oferă subvenţii pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane în vârstă de peste 50 de ani sau persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani.

Concret, angajatorii care în perioada 1 iunie 2020-31 decembrie 2020 încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au vârsta peste 50 de ani;
  • raporturile de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă;
  • sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă,

primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

De asemenea, angajatorii care încadrează în muncă, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, persoane care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • au vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani
  • sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă,

primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

Pentru a beneficia de această măsură, angajatorii sunt obligați să mențină raporturile de muncă pe o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni pentru care le este acordat sprijinul financiar din partea statului.
 

Ce alte măsuri de sprijin pentru angajatori a pregătit Guvernul

 

O altă măsură vizează angajatorii care pe durata stării de urgenţă sau alertă au avut angajaţi cu contractul suspendat pe o perioadă de minimum 15 zile. Se aplică atât angajatorilor care au avut angajaţi în şomaj tehnic suportat de stat dar şi celor care au suspendat contractele de muncă ale angajaţilor în baza legii anunțate de Guvern.

Pentru aceşti angajaţi, statul îşi asumă decontarea unei procent de 41,5% din salariul de bază brut al angajatului dar nu mai mult de 41,5% din salariul mediu brut care este în prezent 5.429 lei. Astfel, suma maximă pe angajat este de 2.253 lei.

Nu în ultimul rând, una dintre măsuri se referă la prelungirea posibilităţii de a păstra angajaţii în şomaj tehnic plătit de stat în domeniile în care se păstrează restricţiile, cum ar fi mall-urile și restaurantele.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban