Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți elevi renunță la școală pentru că nu au bani de navetă (VIDEO)

Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți elevi renunță la școală pentru că nu au bani de navetă (VIDEO)

Un articol de: - 01 Aug 2016, 14:24
Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți elevi renunță la școală pentru că nu au bani de navetă (VIDEO) foto: radioconstanta.ro Economic

Sărăcia îi împinge pe tot mai mulţi elevi să abandoneze şcoala. Cifrele arată că, într-un singur an, peste 35.000 de elevi din ţara noastră au renunţat la studii, mulţi dintre ei pentru că nu au mai putut plăti transportul către instituţia de învăţământ. Asociația Elevilor din Constanța continuă în instanţă demersurile pentru decontarea integrală a navetei, arată B1 TV.

Asociația Elevilor din Constanța a dat în judecată Ministerul Educației, cerand ca institutia sa fie obligata la decontarea integrală a costurilor pentru transportul elevilor care studiază într-o altă localitate decât în cea care trăiesc. Acțiunea a cuprins și sesizarea către CCR în legătură cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței Guvernului prin care naveta elevilor a fost plafonată la 26 lei.

Astfel, copiilor care fac naveta li se decontează în jur de 25% din costul abonamentului. Spre exemplu, atunci când un elev achită pe abonament 270 lei, acestuia i se decontează, de către stat, doar 54 lei.

În anul 2013, înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în România existau aproape 200.000 de copii navetiști, într-un singur an numărul acestora scăzând la 160.000, din cauza lipsei banilor pentru transport.

Tot mai mulți elevi renunță la școală pentru că nu au bani de navetă

În decembrie anul trecut, instanța a respins acțiunea, fără a judeca fondul cauzei, considerând acțiunea inadmisibilă, se arată pe siteul Asociației Elevilor din Constanța, care a atacat decizia cu recurs la Curtea Supremă.

Totodată, creșterea ratei de abandon al școlii este alarmantă și trebuie să ne îngrijoreze, dată fiind amplitudinea problemei, mai spun membrii Asociaţiei.

Statisticile mai arată că, înaintea plafonării navetei, rata părăsirii timpurii a școlii era 17%, iar în aproape 2 ani aceasta a crescut cu aproximativ 2%.Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

"Plafonarea costurilor aferente decontării navetei a fost un act iresponsabil și neconstituțional, care a condus la distrugerea viitorului a peste 35.000 de copii din România, care nu au mai mers la școală din lipsa banilor. Neconstituționalitatea acestei decizii constă în faptul că un drept al elevilor, prevăzut de o lege organică, și anume legea educației, a fost modificat printr-o ordonanță simplă a Guvernului. Decontarea parțială a navetei este neconstituțională. Prin constrângerea de a plăti mai bine de 3 din costurile pentru a ajunge la școală, celor peste 130,000 de elevi navetiști le este încălcat dreptul constituțional la învățământ gratuit", au declarat membrii Asociaţiei Elevilor din Constanța.

 

Citeşte mai multe despre:   elevi,   bani