Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Studiu: În România sunt necesare 223 de zile pentru racordarea la energie, în Burkina Faso 183, iar în Germania 17 zile

Studiu: În România sunt necesare 223 de zile pentru racordarea la energie, în Burkina Faso 183, iar în Germania 17 zile

Un articol de: - 03 Sep 2012, 11:26
Studiu: În România sunt necesare 223 de zile pentru racordarea la energie, în Burkina Faso 183, iar în Germania 17 zile Foto: Dreamstime.com Economic

Pentru a se conecta la rețeaua de distribuţie a energiei în România, un antreprenor care are un depozit în București și dispune de o infrastructură bună trebuie să aștepte 223 de zile, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, care a analizat ușurința cu care se fac afacerile în 183 de țări, scrie Ziarul Financiar.

Dacă în țara noastră antreprenorii trebuie să aștepte 223 de zile, în Burkina Faso sunt suficiente 183 de zile, în Bulgaria 130 de zile, iar în Germania doar 17 zile.

Studiul Băncii Mondiale a analizat cazul unui antreprenor care are un depozit situat în cel mai mare oraș din punct de vedere economic al unei ţări și cu acces bun la drumuri. Analiza a fost efectuată pentru a vedea de cât timp ar avea nevoie un antreprenor pentru a se racorda la rețelele de energie ale unuia dintre cele 183 de orașe analizate.

În România acest oraș este Bucureștiul, iar distribuitorul de energie în acest caz este Enel Distribuţie Muntenia, companie preluată de italienii de la Enel, după ce a fost privatizată de statul român în prealabil.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, antreprenorul din București se poate conecta la rețelele de enegie în 223 de zile și trebuie să parcurgă șapte etape în acest sens. România se clasează astfel pe locul 165 din 183 de țări, în privința uşurinţei cu care un consumator se poate lega la reţelele Enel.

Reprezentanții ENEl au explicat, pentru sursa citată, de ce durează atât de mult racordarea la energie în București: "Din cei 7 paşi prezentaţi în acest studiu, 3 sunt exclusiv în sarcina operatorului de reţea şi au termene legale bine definite, iar restul depind de client, de autorităţi, de constructorul ales de către client pentru realizarea reţelei şi nu toate au termene legale clare, unele fiind chiar subiectul negocierii între părţi. De altfel, cadrul legislativ care stabileşte paşii şi termenele ce trebuie respectate în cazul racordării noilor construcţii, fie că vorbim de construcţii civile, individuale sau constructii industriale, diferă foarte mult de la ţară la ţară".

Citeşte mai multe despre:   Enel