Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Studiu îngrijorător: Mulți români nu înțeleg noțiuni de bază din domeniul financiar și iau credite fără o minimă cercetare de piață

Studiu îngrijorător: Mulți români nu înțeleg noțiuni de bază din domeniul financiar și iau credite fără o minimă cercetare de piață

Un articol de: - 20 Mai 2017, 20:57
Studiu îngrijorător: Mulți români nu înțeleg noțiuni de bază din domeniul financiar și iau credite fără o minimă cercetare de piață Foto: creditgreu.ro Economic

Jumătate dintre români iau credite fără o minimă cercetare de piață, iar doar 40% ştiu ce înseamnă card de debit şi creditul bancar. Datele sunt îngrijorătoare şi denotă faptul că populaţia nu are o educaţie financiară. Asociația Română a Băncilor cere Ministerului Educației ca aceasta să devină o materie obligatorie în școli, informează B1 TV. 

Asociația Română a Băncilor trage un semnal de alarmă şi arată că puțini români înțeleg noțiuni de bază precum modul în care se calculează o dobândă, diferența dintre un cont curent și unul de economii sau ce este o dobândă anuală efectivă.

Potrivit unui studiu efectuat de ARB, 66% dintre români nu ştiu clar termeni precum rambursare anticipată sau dobânda anuală efectivă, iar 75% nu știu ce este descoperirea de cont.

49% dintre dintre repondenți au luat un credit de la bancă fără să se uite și la alte oferte, în timp ce 70% au făcut același lucru în cazul unui card de cumpărături.

Doar 60% dintre români ştiu de cardul de debit și creditul bancar.

În aceste condiţii, cei de la ARB au decis să propună ca educația financiară să devină o materie obligatorie în școli.

"Noi am elaborat un manual de educaţie financiară pe care îl propunem Ministerului Educaţiei pentru a fi revizuit şi pentru a fi luat în calcul şi am făcut o solicitare ca educaţia financiară să devină materie obligatorie. Aşteptăm să vedem dacă solicitarea noastră capătă valoarea necesară", a declarat Sergiu Oprescu, președintele ARB.

Tot din studiu aflăm că românii se informează în legătură cu serviciile bancare de la televizor sau de la cunoștințe. Consultarea ofertelor pe internet era o metodă folosită de doar 21% dintre români. 

Studiul ARB a fost efectuat la nivelul întregii ţări. Românii ocupă ultimul loc în UE în ceea ce privește nivelul de cunoștințe financiare.Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Citeşte mai multe despre:   credit,   Bancă