?>
Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Studiu: Un român lucrează nouă ani pentru a câștiga salariul anual al unui britanic. De la începutul anului până pe 23 iunie, românii muncesc exclusiv pentru a plăti taxele

Studiu: Un român lucrează nouă ani pentru a câștiga salariul anual al unui britanic. De la începutul anului până pe 23 iunie, românii muncesc exclusiv pentru a plăti taxele

Un articol de: - 10 Aug 2016, 17:34
Foto: bursa-financiara.ro Economic

Românii au printre cele mai mari taxe din Uniunea Europeană, dar sunt pe penultimul loc în ceea ce privește salariul mediu brut, arată un studiu al Institutului Economic Molinari, citat de Romania Insider.

De fapt, taxele pe care trebuie să le plătească românii sunt atât de mari, încât ei practic muncesc de la începutul anului până pe 23 iunie numai pentru a le plăti.

Prin comparație, ciprioții muncesc exclusiv pentru a-și plăti taxele numai până pe 29 martie, irlandezii până la 30 aprilie, iar francezii până în 29 iulie.

De precizat este că acest studiu ia în considerare vechiul TVA de 24%, care din ianuarie a scăzut la 20%. Chiar și așa, România se află pe locul 8 în topul impozitelor pe muncă, deși salariul mediu brut este doar pe penultimul loc din UE.

Un român trebuie să lucreze cinci ani pentru a obţine salariul net anual al unui spaniol (20.603 euro) sau al unui italian (21.246 de euro), şase ani şi jumătate pentru a câştiga salariul net anual al unui german (27.839 de euro) şi mai bine de nouă ani pentru a câştigat salariul unui britanic (37.122 de euro).

În topul taxelor mari pe muncă, deasupra României, se află șapte state: Franța pe primul loc, urmată de Belgia, Austria, Ungaria și Germania, Grecia și Italia.

Pentru fiecare euro pe care un angajat din România îl primeşte, la finalul lunii angajatorul trebuie să plătească 1,76 de euro, se arată în studiu. Diferenţa de 0,76 de cenţi merge la asigurările sociale şi impozitul pe venit. În cazul Franței, de exemplu, angajatorul trebuie să plătească 2,2 euro pentru fiecare un euro câștigat de angajat.

La polul opus, cele mai mici taxe pe muncă sunt în Cipru, Malta, Irlanda, Marea Britanie și Bulgaria. În Cipru, un angajator cheltuiește 1,23 de euro pentru fiecare un euro pe care îl câștigă un angajat.

Studiul Institutului Economic Molinari mai relevă faptul că salariul mediu brut în România, adică suma pe care angajatorul o plătește pentru fiecare angajat, este în jur de 7.175 de euro pe an. Singura țară UE care o duce mai prost decât România la acest capitol este Bulgaria, acolo unde angajatorii plătesc 5.927 de euro, în medie, pentru angajații lor. După ce statul percepe taxele, românul mai rămâne cu circa 4.076 de euro pe an, iar un bulgar rămâne cu 3.985 de euro pe an.

Citeşte mai multe despre:   studiu,   salarii,   taxe,   impozite,   clasament,   top
 
 
 
Loading...