Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Superbogații din umbră. Multimiliardarii care nu vor apărea vreodată în topurile Forbes sau Bloomberg

Superbogații din umbră. Multimiliardarii care nu vor apărea vreodată în topurile Forbes sau Bloomberg

Un articol de: Andi Miron - 27 Oct 2020, 19:30
Superbogații din umbră. Multimiliardarii care nu vor apărea vreodată în topurile Forbes sau Bloomberg Foto: CNBC.com Economic

Forbes, Bloomberg sau Fortune ne-au obișnuit cu clasamente în care prezintă cei mai bogați oameni ai planetei. De la antreprenori, până la sportivi de top și artiști de renume. Cifrele oferite în media sunt orientative și probabil, niciodată nu le vom afla cu adevărat pe cele reale. În prezent, revista Forbes îl plasează pe Jeff Bezos, fondatorul Amazon, pe primul loc în topul celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 113 miliarde de dolari, urmat de Bill Gates (Microsoft), cu 98 de miliarde de dolari și Bernard Arnault (LVMH), cu 76 de miliarde de dolari. Dar oare chiar ei sunt cei mai potenți financiar de pe Terra?

Există figuri mai vizibile, dar și mai ferite de ochii mass-media, a căror avere, cel mai probabil, nu va putea fi estimată vreodată. Printre aceștia se numără șefi de state, majoritatea cu sisteme autoritare, dar și oameni din zona „gri", din categoria „infractori celebri". B1.ro a realizat o listă a celor mai bogați oameni din lume, care se încadrează în această categorie. 

 

Dictatori, regi și mafioți

 

Vladimir Putin, președintele Rusiei

 

Cu 4 mandate de președinte și 3 de premier al Rusiei, Vladimir Putin (68 de ani), ar avea o avere de aproximativ 200 de miliarde de dolari, potrivit mărturiilor unui fost partener de afaceri al liderului rus. Dacă informația este reală, înseamnă că fostul membru KGB este de departe cel mai bogat om din lume. 

 

Bashar al-Assad, președintele Siriei

 

Unul dintre cele mai controversate personaje de pe glob este fără îndoială Bashar al-Assad (55 de ani), președintele Siriei, care a preluat puterea din anul 2000, imediat după moartea tatălui său, care a condus timp de 30 de ani. Implicarea în Războiul Civil din Siria și averea sa colosală sunt doar câteva subiecte care i-au definit notorietatea. Se presupune că ar avea banii ascunși în întreaga lume, o avere estimată la 120 de miliarde de dolari. S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!

 

Kim Jong-un, liderul suprem al Coreei de Nord

 

Kim Jong-un (36 de ani) a preluat puterea în Coreea de Nord după moartea tatălui său, în 2011, Kim Jong-il. Și în cazul său există estimări neoficiale. 5 miliarde de euro ar fi averea sa. Vânzarea resurselor naturale ale țării, sclavii din lagărele de muncă și atacurile cibernetice l-ar fi îmbogățit pe acesta. 

 

Joaquin „El Chapo" Guzman, mafiot

 

Viața lui „El Chapo" (63 de ani) a inspirat regizorii de film. Celebrul traficant de droguri din Mexic, considerat mai influent decât Pablo Escobar, a fost arestat prima oară în 1995, dar a scăpat de închisoare. Până în 2014, când a fost arestat din nou, dar de data aceasta trimis în spatele gratiilor, a fost considerat drept cel mai puternic traficant de droguri din lume de către Departamentul Statelor Unite ale Trezoreriei. Potrivit unor cifre a căror veridicitate este greu de pronunțat, în 2011 avea o avere de 1 miliard de dolari și era pe locul 10 în topul bogaților din Mexic. În 2013, Comisia de Criminalistică din Chicago l-a numit pe „El Chapo" „Inamicul Public Numărul 1". Ultima persoană care a primit această notorietate fusese celebrul mafiot Al Capone, în 1930.

 

Recep Erdogan, președintele Turciei

 

Primar al Istanbulului în perioada 1994-1998, premier al Turciei în intervalul 2003-2014 și în prezent președinte al statului, Recep Tayyip Erdogan (66 de ani) se numără printre liderii politici care se lăfăie în lux. Potrivit presei internaționale, acesta ar avea o avere de aproximativ 60 de milioane de euro. Să fie mai puțin? De două ori, de 10 sau de 100 de ori mai mult? Cât de reală este această cifră, știe doar liderul turc. 

 

Hassanal Bolkiah, sultanul Brunei

 

În 1997, revista Forbes l-a considerat pe Hassanal Bolkiah (74 de ani) cel mai bogat om din lume, cu o avere de peste 40 de miliarde de dolari. De-a lungul timpului a avut haremuri cu sute de femei. Acum 10 ani, averea sa era estimată la 20 de miliarde de dolari. În surse mai recente, se menționează suma de 28 de miliarde de dolari. Sultanul Bruneiului, încoronat în 1968, are sute de mașini de lux, o reședință exclusivistă. Întregul guvern este format din rude ale sultanului.

 

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus

 

Aleksandr Lukașenko (65 de ani) a ieșit președinte în 2020 din nou. Este la cel de-al 6-lea mandat pentru cel considerat „ultimul dictator al Europei". Fostul membru KGB ar avea o avere estimată la 9 miliarde de dolari, potrivit unor note diplomatice obținute de WikiLeaks, publicate în The Guardian în urmă cu un deceniu. 

 

Xi Jingping, liderul Chinei

 

Un alt miliardar care nu trăiește din salariul de președinte este Xi Jingping (67 de ani). Nici despre averea președintelui Chinei nu se cunosc prea multe. În unele surse se menționează doar despre câteva „sute de milioane de dolari", iar în altele, 1,5 miliarde de dolari. Liderul comunist chinez ocupă funcția supremă din 2012. 

 

Dawood Ibrahim, mafiot 

 

Originar din Mumbai, India, Dawood Ibrahim este unul dintre cei mai cunoscuți interlopi din lume. A fost dat în urmărire din 1994, pentru omor, extorsiune, ucidere, trafic de droguri și terorism. În 2011 a fost inclus pe lista FBI a celor mai căutați criminali din lume. Se crede că a avut contacte cu Osama bin-Laden, liderul al-Quaeda și este considerat principalul responsabil pentru atentatele din 1993 din Mumbai, declarat de India și SUA „terorist internațional". Acesta ar locui în Pakistan sau în Emirate și ar avea o avere de 7 miliarde de dolari. 

 

Familia Regală a Arabiei Saudite

 

Salman bin Abdulaziz Al Saud (84 de ani), regele absolut al Arabiei Saudite și apropiații săi ar fi strâns o uriașă avere. În total, peste un triliond e dolari. Salman a devenit rege la 79 de ani, după moartea lui Abdullah, fratele său.

 

Khalifa bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite

 

Șeicul în vârstă de 72 de ani a dat lovitura prin intermediul afacerilor cu petrol. Acesta ar avea, de fapt, o avere de 15 miliarde de dolari.

 

Hans-Adam II, principele de Liechtenstein 

 

Potrivit unor date prezentate în 2019, Hans Adam (75 de ani), principele suveran de Liechtenstein ar avea o avere de aproape 4 miliarde de dolari, adică de două ori mai bogat decât Ion Țiriac. 

Citeşte mai multe despre:   miliardari,   bani,   bogati,   Vladimir Putin,   Kim Jong Un