Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Sute de medicamente cu preț accesibil riscă să dispară de pe piață, după ce modificarea taxei clawback a picat

Sute de medicamente cu preț accesibil riscă să dispară de pe piață, după ce modificarea taxei clawback a picat

Un articol de: B1 TV - 26 Iun 2012, 21:36
Sute de medicamente cu preț accesibil riscă să dispară de pe piață, după ce modificarea taxei clawback a picat Foto: ghidcabinet.ro Economic

Sute de medicamente, cu preţ accesibil, riscă să dispară de pe piaţă, după ce discuţiile dintre producătorii de medicamente generice şi guvernul Ponta, despre modificarea taxei de clawback, au eşuat. Amoxicilina, Diazepam sau Diclofenac sunt doar câteva dintre sortimentele de medicamente, care riscă să dispară din lista compensatelor, iar apoi de pe piaţă.

Menţinerea în forma actuală a taxei clawback ar putea duce la închiderea unor unităţi de producţie de medicamente generice aflate în România. Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice susţin că nu au altă soluţie decât insolvenţa sau re-evaluarea portofoliului de produse.  

Astfel, sute de medicamente cu preţ accesibil riscă să dispară de pe piaţă. Printre medicamentele cu risc de dispariţie din lista compensatelor şi în final de pe piaţă se numară:

- Atenolol
- Diazepam
- Diclofenac
- Piracetam
- Amoxicilina
- Captopril
- Calmepam
- Doxiciclina
- Digoxin
- Metoprolol
- Ranitidin
- Salbutamol
- Ospen

Aceste medicamente ar putea să dispară prin delistarea lor automată de pe lista medicamentelor compensate şi ar putea rămâne disponibile în farmacii doar contra cost. Există de asemenea posibilitatea ca producătorii să retragă de pe piaţă mai multe medicamente aflate pe lista compensatelor. Şi asta pentru că foarte mulţi producători de medicamente generice se găsesc în imposibilitatea de a plăti a doua tranşă a taxei clawback, aferentă trimestrului II din 2012. Din momentul neplăţii acestei taxe, medicamentele sunt automat scoase de pe lista compensatelor în 180 de zile.

Citeşte mai multe despre:   medicamente,   modificare,   Guvernul Romaniei