Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic 'Taxa pe lăcomie', analizată de Banca Centrală Europeană. Guvernul PSD nu consultat BCE înainte de adoptatea controversatei OUG, aşa cum prevede legea

'Taxa pe lăcomie', analizată de Banca Centrală Europeană. Guvernul PSD nu consultat BCE înainte de adoptatea controversatei OUG, aşa cum prevede legea

Un articol de: B1.ro - 15 Ian 2019, 14:03
'Taxa pe lăcomie', analizată de Banca Centrală Europeană. Guvernul PSD nu consultat BCE înainte de adoptatea controversatei OUG, aşa cum prevede legea Economic

Controversata ordonanţă nr. 114/2018 privind "taxa pe lăcomie", dată de Guvernul Dăncilă la finalul lunii decembrie şi care a fost vehement criticată de mediul de afaceri, a ajuns în atenţia Băncii Centrale Europene (BCE).

Potrivit unor surse citate de profit.ro, BCE analizează în prezent prevederile ordonanţei referitoare la taxa pe activele financiare datorată de anul acesta de băncile din România dacă media trimestrială a indicelui ROBOR depășește pragul de 2%. 

Instituţia urmează să decidă dacă va publica un aviz asupra noii taxe, în condițiile în care Executivul condus de Viorica Dăncilă nu i-a înaintat o solicitare în acest sens înainte de adoptarea ordonanţei, așa cum prevede legislația UE. 

"BCE nu a fost consultată asupra acestui subiect, dar analizează în prezent cazul și va decide dacă va publica sau nu un aviz", au declarat sursele citate. 

Avizele BCE sunt consultative, iar statele membre UE nu sunt obligate să țină seama de ele, însă Tratatul de bază privind funcționarea UE prevede că, în domeniile în care are atribuții, Banca Centrală Europeană este consultată asupra oricărui proiect de act al blocului comunitar, precum și asupra oricărui proiect de reglementare la nivel național și poate emite avize. 
 

Citeşte mai multe despre:   bce,   Viorica Dancila