Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Terapia GBT – inovație elvețiană în profilaxia dentară. Placa bacteriană este îndepărtată 100%, rapid și fără durere

Terapia GBT – inovație elvețiană în profilaxia dentară. Placa bacteriană este îndepărtată 100%, rapid și fără durere

Un articol de: - 17 Feb 2021, 17:45
Terapia GBT – inovație elvețiană în profilaxia dentară. Placa bacteriană este îndepărtată 100%, rapid și fără durere Economic
 • Precizia și inovația elvețiană în lupta împotriva plăcii bacteriene
 • Tehnologia GBT – procedură „gold standard” în tratamentul dentar profilactic
 • Beneficiile tehnologiei GBT pentru pacient
 • Avantajele GBT față de igienizarea profesională clasică

Precizia și inovația elvețiană în lupta împotriva plăcii bacteriene

O vizită la medicul stomatolog este încă asociată cu durerea și frica, iar acest lucru este valabil și în ceea ce privește curățarea profesională a dinților pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, deși stomatologia modernă a schimbat complet lucrurile.

Cariile dentare și boala parodontală sunt printre cele mai răspândite afecțiuni la nivel mondial, iar principala cauză a apariției acestora este chiar placa bacteriană. Potrivit unui studiu, numărul persoanelor afectate de carii dentare și boala parodontală a crescut substanțial în perioada 1990-2013, la nivel global, respectiv cu 37% în ceea ce privește cariile dentare și cu 67% în ceea ce priveste parodontita severă.

Placa dentară este provocată de bacteriile din cavitatea bucală și poate afecta dinții, gingiile, protezele fixe sau mobile și implanturile, atunci când nu este îndepărtată printr-o igienă orală zilnică și un detartraj profesionist în cabinetul medicului stomatolog.

O inovație în profilaxia dentară profesională care te poate ajuta să ai dinți frumoși și sănătoși, fără durere și fără acel sentiment de teamă, este tehnologia Guided Biofilm Therapy (GBT).

Tehnologia GBT – procedură „gold standard” în tratamentul dentar profilactic

Dezvoltată de compania elvețiană EMS Dental, în colaborare cu universități și medici stomatologi, metoda de detartraj profesionist GBT a fost creată pentru a contribui major la asigurarea unei bune sănătăți dentare pe termen lung.

Guided Biofilm Therapy reprezintă o procedură „gold standard” în tratamentul dentar profilactic, fiind cea mai eficientă soluție pentru îndepărtarea plăcii bacteriene, în condiții de maximă siguranță și într-un mod cât mai confortabil pentru pacient.

În plus, GBT este o metodă minim-invazivă ce poate fi utilizată cu succes pentru pacienții cu afecțiuni parodontale, cu tratamente protetice (coroane, fațete dentare) sau pentru cei care au aparat dentar și chiar implant dentar.Dorian Popa a dezvăluit cine era, de fapt, poliţistul mort în accidentul de motocicletă din faţa Casei Poporului

Apelând la Terapia Ghidată a Biofilmului (placa bacteriană), pacientul are de fapt acces la 8 protocoale de tratament concepute în funcție de diagnosticul său și de afecțiunile tratate, cu scopul de a obține cele mai bune rezultate.

Un avantaj major oferit de tehnologia GBT este evidențierea plăcii bacteriene cu ajutorul unui revelator, ce permite observarea stratului de bacterii depus pe suprafața dinților, deasupra liniei gingivale și subgingival. În acest fel, medicul stomatolog poate îndepărta placa fără afectarea țesuturilor naturale, oferind maximum de confort pentru pacienți.

Beneficiile tehnologiei GBT pentru pacient

Pentru că placa bacteriană nu poate fi observată cu ochiul liber, nu miroase și nu doare, aceasta este un real pericol pentru sănătatea orală și generală.

Numeroase studii au demonstrat legătura strânsă între bacteriile existente în cavitatea orală și boli care afectează întregul organism, respectiv bolile sistemice.

Astfel, boala parodontală provocată de placa bacteriană crește riscul apariției de boli cardiovasculare, tulburări respiratorii, diabet, osteoporoză, boli de ficat, mai multe tipuri de cancere (la gât și cap), artrită reumatoidă, dar și Alzheimer, depresie sau probleme legate de infertilitate.

Iată care sunt beneficiile terapiei GBT pentru pacient:

 • Previne apariția cariilor
 • Ajută la identificarea cariilor în stadiu incipient
 • Menține sănătatea dentară pe termen îndelungat
 • Tratează dentina expusă
 • Asigură integritatea lucrărilor protetice în timpul intervenției
 • Menține integritatea componentelor aparatului dentar
 • Nu afectează sănătatea gingiilor și a celorlalte țesuturi moi

Cristian Sabou, pacient DENT ESTET: “Am ales această terapie, Guided Biofilm Therapy, pentru că mi-am dorit o curățare a dinților profundă, dar fără durere. Așteptările mi-au fost depășite... un tratament extrem de blând, iar apa caldă folosită mi-a dat o stare de confort. Senzația este că dinții nici nu sunt atinși.”

 

Avantajele GBT față de igienizarea profesională clasică

În funcție de nevoilor pacientului, în realizarea procedurii GBT se utilizează în combinație trei tipuri de tehnologii: AIRFLOW®,  PERIFLOW® și PIEZON® PS No Pain.

Placa bacteriană și tartrul sunt îndepărtate cu ușurință prin procedurile de Airflow® și Perioflow® de pe dinți, subgingival, de pe limbă și palat.

Spre deosebire de metodele clasice de igienizare, ce utilizează intrumente metalice pentru curățare, terapia GBT utilizează o pulbere foarte puțin abrazivă care nu zgârie dintele sau lucrarea protetică, ci are o acțiune de curățate blândă și foarte eficientă.

Alte avantaje ale terapiei GBT față de igienizarea profesională clasică:

 • Evidențiază tartul de pe dinți
 • Este nedureroasă chiar și pentru pacienții cu dinți sensibili
 • Airflow-ul pătrunde subgingival și poate fi folosit și pe mucoase și limbă
 • Se poate folosi și la nivelul implanturilor, lucrărilor protetice și aparatului dentar
 • Apa folosită în timpul procedurii se poate încălzi la 25, 30, 35 și 40 de grade
 • Crește gradul de confort al pacientului în timpul intervenției
 • Procedura presupune evidențierea plăcii bacteriene, air-flow-ul și detartrajul, fără a mai fi necesar periajul dentar
 • Procedura denumită Periflow® este utilizată și în tratamentul parodontal
 • Oferă predictibilitate în gestionarea plăcii bacteriene
 • Reduce efortul medicului și durata procedurii comparativ cu dispozitive ultrasonice

“Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 20% dintre adulții cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani suferă de o afecțiune parodontală. Aceasta este și una dintre principalele cauze ale pierderii premature a unuia sau mai multor dinți. Terapia GBT reprezintă cea mai eficientă modalitate de îndepărtare a acestui pericol. Este o metodă de tratament fără durere, rapidă și sigură care vă ajută să vă mențineți dinții sănătoși, dar și o bună sănătate generală”, spune Anamaria Ghiurcă, medic specialist parodontologie în cadrul clinicii DENT ESTET.

În concluzie, cariile dentare și boala parodontală reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății generale a organismului. Însă, este dovedit științific că îndepărtarea regulată și completă a plăcii bacteriene ajută la menținerea unei bune sănătăți orale și la reducerea riscului de a dezvolta boli grave.