Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Topul celor mai bine plătiți români din sistemul privat. Domeniile bănoase în care se câștigă peste 20.000 de euro net, lunar

Topul celor mai bine plătiți români din sistemul privat. Domeniile bănoase în care se câștigă peste 20.000 de euro net, lunar

Un articol de: Andrei Vlad - 07 Apr 2021, 12:32
Topul celor mai bine plătiți români din sistemul privat. Domeniile bănoase în care se câștigă peste 20.000 de euro net, lunar Economic

România este o țară a contrastelor, cu sate fără curent electric și toaletă, oameni care trăiesc cu salariul minim sau indemnizația de șomaj, respectiv clădiri luxoase și angajați cu venituri de zeci de mii de euro lunar. IT-ul, comerțul produselor farmaceutice și activitățile sportive s-au dovedit a fi domenii cu adevărat bănoase.

Inspecția Muncii a oferit pentru Ziarul Financiar o listă cu cele mai mari salarii nete din România, în sistemul privat. Până la data de 23 martie 2021, 10 români aveau salarii lunare nete cuprinse între 19.600 și 23.200 de euro. Dintre aceștia, 5 câștigau între 21.400 și 23.200 de euro.

 

Domeniile în care se încasează cele mai mari salarii din România

 

Cele mai mari salarii din România sunt plătite în industrii precum editarea de produse software, comerţul produselor farmaceutice, activităţi sportive, activităţi ale sindicatelor salariaţilor şi activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management.

„Aici discutăm despre 10 salarii de peste 20.000 euro lunar net. Ar trebui să fie salariile unor CEO, din cele mai importante şi bine plătite industrii ale României – aşa cum sunt de exemplu industria IT, aici dezvoltarea de soft, dar şi industria farmaceutică. Regăsim şi consultanţa în management (probabil Big4 sau similar), retail sau FMCG.

Putem observa că lipsesc industria auto, energia şi sectorul financiar-bancar, acestea fiind industrii constant în vârful topurilor salariale. Nu înseamnă însă că liderii acestor organizaţii câştigă neapărat mai puţin, ci poate că remuneraţiile lor sunt plătite în alte ţări, cu scopul optimizării fiscale. Este o practică frecventă în marile grupuri multinaţionale", a declarat pentru sursa citată Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

În schimb, un român de rând câștigă de peste trei ori mai puțin decât media europeană și de aproape patru ori mai puțin decât un cetățean de pe continent dintr-o țară din zona euro. 

Tragedie în lumea artistică! A murit o mare valoare a României, la doar 43 ani, din cauza Covid-19

Citeşte mai multe despre:   bani,   IT,   salarii,   bogati