Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Traian Băsescu: Este momentul să privim la propria dezvoltare. România este a șasea țară ca nivel de șomaj

Traian Băsescu: Este momentul să privim la propria dezvoltare. România este a șasea țară ca nivel de șomaj

Un articol de: - 26 Apr 2013, 19:23
Economic

În timpul unei declarații de presă, președintele Traian Băsescu a declarat că România se află pe locul șase ca nivel de șomaj. Astfel, România are cele mai scăzute niveluri ale șomajului, de 6,7%. Mai mult, România a ieșit bine, din punctul de vedere al crizei.

Acum nu mai muncim ca să rambursăm dobanzi la credite pe termen scurt și putem privi serios la dezvoltare: absorbția banilor europeni, împrumuturi pentru dezvoltare, cu menținerea deficitului. Măsurile pe care le-am luat s-au dovedit corecte și pe piața forței de muncă.  Avem unul din cele mai scăzute niveluri ale șomajului, 6,7%, în timp ce șomajul mediu la nivelul UE e 10,9%. Suntem a șasea țară ca nivel de șomaj, suntem în primii șase, ne obișnuisem tot timpul să fim ultimii”, a precizat președintele.

Băsescu a mai spus că România, din punct de vedere al crizei, a ieșit bine.

Din punct de vedere al crizei, România a ieșit bine. Avem un șomaj mai mic ca în 2010, când era 7,4%. Acum, trecerea la dezvoltare înseamnă viziune. Ce faci cu banii de la UE, cât de repede îi absorbi, cât împrumuți de la BEI și cât de bine rezistă guvernul la presiunile administrațiilor locale.  Dacă vom trece la a deveni subordonați baronilor locali și orice mică încasare suplimentară în buget o vom dedica lucrărilor pentru clientela din teritoriu, cu siguranță nu vom reuși”, a mai spus Băsescu.   

Președintele și-a mai exprimat și speranța ca Guvernul să rămână pe aceeași linie pe care a avut-o și în 2012 și va fi la fel de responsabil în manevrarea bugetului. ”Sper că guvernul va rămâne pe linia pe care a avut-o în 2012 de guvernare responsabilă și nu va face risipă. Pentru că obiectivul ar trebui să fie reducerea deficitului, chiar dacă se încadrează în criterii. De ce? Orice deficit trebuie finanțat iar noi trebuie să ne propunem să nu mai mărim datoria guvernamentală. Trei procente de deficit înseamnă să mai împrumuți încă 3,9 miliarde euro. Obiectivul nostru trebuie să fie să trecem la un buget excedentar în următorii trei - patru ani”, a precizat Traian Băsescu.

În plus, șeful statului a declarat că România ar trebui să urmeze exemplul Germaniei, care este singura țară cu un buget excedentar.

Germania e singura care are acum un buget excedentar, foarte puțin. Ar trebui să le urmăm exemplul. Restabilirea echilibrelor macro s-a făcut greu și ar fi un mare păcat ca din motivații politice sau politicianiste să dezechilibrăm din nou situația macro. Apreciez că este datoria majorității parlamentare să protejeze aceste echilibre, să le consolideze, pentru că ele s-au obținut cu costuri foarte mari pentru populație. De regulă, trăznăile le fac oamenii politici, dar le plătește populația”, a explicat acesta.

Traian Băsescu, despre situația economică a României
Embed:
 
Citeşte mai multe despre:   Traian Basescu,   Romania,   Traian Basescu,   presedinte
 
Loading...