Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic ŞOC pe piaţa energiei: Tranzacţia prin care un gigant chinez urma să cumpere fostul Rompetrol Group a PICAT!

ŞOC pe piaţa energiei: Tranzacţia prin care un gigant chinez urma să cumpere fostul Rompetrol Group a PICAT!

Un articol de: B1.ro - 03 Iul 2018, 21:42
ŞOC pe piaţa energiei: Tranzacţia prin care un gigant chinez urma să cumpere fostul Rompetrol Group a PICAT! Economic

Tranzacţia privind achiziţia unei participaţii de 51% din acţiunile KMG Internaţional N.V. (fostul Rompetrol Group) de către China Energy Company Limited (CEFC) a picat.

"Data limită până la care părţile ar fi trebuit să îndeplinească toate condiţiile precedente a expirat la 30 iunie 2018, iar părţile nu vor prelungi această dată. Această decizie nu va avea niciun impact asupra operaţiunilor KMG International NV şi a subsidiarelor sale care vor beneficia în continuare de tot suportul societăţii mamă, compania naţională KazMunayGas", se arată într-un comunicat al KMG International, remis marţi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În luna martie a acestui an, grupul petrolier kazah KazMunayGas informa în mod oficial că finalizarea tranzacţiei prin care compania chineză CEFC China Energy Company Ltd. va prelua un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV a fost amânată pentru sfârşitul lunii iunie, scrie Agerpres.

Marţi însă, trei surse din apropierea discuţiilor au declarat pentru agenţia Reuters că tranzacţia a eşuat. "Nu va mai fi o tranzacţie", a declarat un înalt oficial kazah pentru Reuters. Întrebat dacă o eventuală terţă parte s-a oferit să preia ea participaţia, oficialul a spus: "este un proces îndelungat dar există interes în acest sens". 

De asemenea, două surse chineze de rang înalt au confirmat şi ele că tranzacţia cu KazMunayGas a căzut. Una din aceste surse a declarat că CEFC urma să plătească o garanţie de 50 milioane de dolari pentru a menţine tranzacţia, însă compania chineză nu a putut plăti această sumă înainte de termenul limită fixat pentru sfârşitul lunii iunie. 

În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din provincia chineză Fujian într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi o bancă activă în Cehia şi Slovacia. 
 

Citeşte mai multe despre:   Rompetrol,   CEFC,   KMG International,   KazMunayGas