Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Turismul românesc s-a prăbușit în perioada pandemiei: Sosirile vizitatorilor străini, în scădere cu aproape 70%

Turismul românesc s-a prăbușit în perioada pandemiei: Sosirile vizitatorilor străini, în scădere cu aproape 70%

Un articol de: George Lupu - 02 Sep 2020, 12:33
Turismul românesc s-a prăbușit în perioada pandemiei: Sosirile vizitatorilor străini, în scădere cu aproape 70% Foto: Dertour Economic

La fel ca în majoritatea statelor europene, și în România turismul a fost unul dintre domeniile care a avut cel mai mult de suferit de pe urma pandemieid e coronavirus. Blocajele de circulație impuse pentru a stopa răspândirea noului coronavirus au cauzat diminuări semnificative ale sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică. Acestea au scăzut cu 44,4% în luna iulie 2020 față de iulie 2019, la 917.800 sosiri. Înnoptările s-au redus cu 44,7%, la 2.436.500, informează Institutul Naţional de Statistică într-un comunicat.

Situația este și mai dezastruasă atunci când vine vorba despre turiștii străini care au vizitat România. Doar 3,3% din numărul total al turiștilor înregistrați în această perioadă au fost străini.

 

Cu cât a scăzut numărul turiștilor români

 

Turiştii români au reprezentat 96,7% din numărul total de sosiri. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (88,7% din total turişti străini), marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene.

În cazul înnoptărilor, cele ale turiştilor români au reprezentat 97,3%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 2,7%. Cea mai mare pondere a turiștilor străini este deţinută de cei din Europa (88,1% din total turişti străini), marea majoritate fiind din ţările UE.

Durata medie a şederii în luna iulie 2020 a fost de 2,7 zile la turiştii români şi de 2,2 zile la turiştii străini, iar indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 28,8% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 17 puncte procentuale faţă de luna iulie 2019. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la bungalouri (35%), hoteluri (32,9%), căsuţe turistice (30%), campinguri (27,4%), vile turistice (26,8%), spaţii de cazare pe nave (25,8%), popasuri turistice (24,6%) şi pensiuni agroturistice (22,1%).

 

Sosirile vizitatorilor străini în România, în scădere cu 69%

 Cel mai bun drob de miel. Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta bunicii sale. Ce SECRET ascunde

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în iulie 2020 de 494.300, în scădere cu 69% faţă de aceeaşi lună din 2019. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru sosirile din străinătate, reprezentând 84,5%, respectiv 13% din numărul total de sosiri.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în iulie 2020 de 874.700, în scădere cu 63,8% comparativ cu luna iulie 2019. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 75,8%, respectiv 23,6% din numărul total de plecări.

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2020 de 3.219.200, în scădere cu 54,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru sosirile vizitatorilor străini în România, reprezentând 80,4%, respectiv 17,0% din numărul total al sosirilor.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 5.995.700, în scădere cu 52,3%.

Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 69,9%, respectiv 29,5% din numărul total de plecări.

 

Ministrul Economiei: În această vară cred că turismul intern a fost la cele mai ridicate cote

 

Aceste date par să îl contrazică pe ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, care a precizatturismul intern a fost în această vară la cele mai ridicate cote şi va avea încasări mai mari decât în perioada similară a anului trecut:

”Eu vă spun că în această vară cred că turismul intern a fost la cele mai ridicate cote. Pe litoral este absolut plin, la munte e plin, în nordul Moldovei e plin, în Maramureş e plin, pe Clisura Dunării nu găseşti loc să rezervi nici în septembrie. Cred că foarte mulţi turişti români au preferat din motive de siguranţă probabil şi de sănătate să îşi petreacă vacanţele în România. De aceea cred că pe perioada aceasta de vară nu putem vorbi în turism de pierderi mari”

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   turism