Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Gazul rusesc, unealtă de şantaj pentru Rusia în Europa: Premierul Dmitri Medvedev cere garanţii pentru continuare proiectului gazoductului TurkStream

Gazul rusesc, unealtă de şantaj pentru Rusia în Europa: Premierul Dmitri Medvedev cere garanţii pentru continuare proiectului gazoductului TurkStream

Un articol de: B1.ro - 05 Mar 2019, 12:12
Gazul rusesc, unealtă de şantaj pentru Rusia în Europa: Premierul Dmitri Medvedev cere garanţii pentru continuare proiectului gazoductului TurkStream foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Economic

Depedenţa Europei de gazul rusesc continuă să fie o armă extrem de puternică pe care o are Moscova în relaţiile geopolitice. După diviziunile provocate în Uniunea Europeană prin proiectul Nord Stream 2 care să lege Rusia de Germania, acum TurkStream este proiectul folosit de Moscova pentru a obţine beneficii de la Uniunea Europeană.

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev a anunţat, luni la Sofia, că Moscova aşteaptă "garanţii" din partea Uniunii Europene înainte de a lua un traseu viitor spre Vest al gazoductului care în fază iniţială leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră.

"Putem discuta următoarele etape numai după obţinerea unor garanţii fiabile (...) ale Comisiei Europene că proiectul nu va fi anulat şi nu vor exista obstacole în realizarea sa", a declarat Medvedev, într-o conferinţă de presă alături de omologul său bulgar, Boiko Borisov.

Proiectul TurkStream are rolul de a transporta circa 31,1 de miliarde de metri cub de gaz rusesc pe an. Acesta este în curs de finalizare şi urmează să fie dat în funcţiune la finalul anului.

În privinţa acestui proiect, Comisia Europeană cere respectarea strictă a regulilor UE, mai ales accesul la gazoducte pentru terţe părţi, o condiţie ce va fi îndeplinită potrivit promotorilor proiectului.


 

Citeşte mai multe despre:   Rusia,   Turcia,   Dmitri Medvedev