Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic TVA se reduce, prețurile nu scad: Retailerii au prețurile din 9 aprilie (VIDEO)

TVA se reduce, prețurile nu scad: Retailerii au prețurile din 9 aprilie (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 01 Iun 2015, 18:38
TVA se reduce, prețurile nu scad: Retailerii au prețurile din 9 aprilie (VIDEO) Economic
1 iunie a venit cu reduceri la alimente, sau cel puțin așa trebuia să fie. Toți românii au așteptat scăderea TVA-ului de la 24%, la 9% la produsele alimentare.

Surpriza de la raft a fost însă una destul de mare. La unele produse prețurile au scăzut, însă, există pe rafturile marilor magazine și sortimente unde prețul este egal cu cel afișat pe 9 aprilie.

Acuzaţi de o parte a presei, între care colegii de la Hotnews şi Reporter Virtual, că experimentul B1 TV privind creşterea preţurilor din supermarket nu are niciun fundament, facem o nouă demonstraţie prin care veţi observa că unele preţuri afişate azi la raft sunt aceleaşi sau chiar mai mari decât cele din data de 9 aprilie.

Există şi produse la care preţul a scăzut, şi vi le vom prezenta şi pe acelea. Explicaţiile ulterioare nu mai pot fi combatute cu existenţa promoţiilor pentru ca nicăieri nu era afişat vreun anunţ în acest sens.

În cazul unui retalier, de exemplu, pe parcursul celor doua luni de la anunțul Guvernului, prețurile la unele alimente au crescut, ca mai apoi să scadă, din nou, sub pretextul reducerii TVA la 9%, la exact valoarea inițială.

La o primă privire aruncată în magazin, cel mai elocvent caz este cel al făinii de grâu. Dacă la data de 9 aprilie prețul unui kilogram era de 1,25 lei, pe 23 aprilie a ajuns la valoarea de 1,70 de lei, ca la 1 iunie, surpriză, să crească până la 1,72 lei.

Un alt exemplu, Laptele OKE. Dacă pe 9 aprilie găseam laptele OKE la raft cu prețul de 2,97 lei, pe 23 aprilie îl puteam cumpăra cu 3,62 lei, iar acum, pe 1 iunie, după reducerea TVA-ului valoarea unui litru de lapte OKE este de 3,18 lei, mai mult ca prețul inițial.

Nici la pulpa de porc fără os din galantare nu s-a înregistrat vreo scădere. Acum, la raft, găsim exact același preț ca pe data de 9 aprilie, după ce pe 23 aprilie a crescut valoarea cărnii.

Sunt, însă, și produse unde s-a aplicat corect scăderea TVA-ului. De exemplu, la mălai, prețul de la raft a scăzut treptat din 9 aprilie, apoi în 23 aprilie, ultima scădere înregistrându-se pe data de 1 iunie.

TVA se reduce, prețurile nu scad