Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic UE schimbă etichetele energetice ale electrocasnicelor: Cum vom citi corect noua clasificare pentru frigidere, mașini de spălat și televizoare

UE schimbă etichetele energetice ale electrocasnicelor: Cum vom citi corect noua clasificare pentru frigidere, mașini de spălat și televizoare

Un articol de: Elena Stanciu - 01 Mar 2021, 15:21
UE schimbă etichetele energetice ale electrocasnicelor: Cum vom citi corect noua clasificare pentru frigidere, mașini de spălat și televizoare Foto: pixabay.com Economic

Uniunea Europeană schimbă etichetele energetice ale electrocasnicelor. Astfel vor fi eliminate clasificările A+, A++ sau A+++, în locul lor apărând o clasificare cu litere până la G pe etichetele frigiderelor, mașinilor de spălat sau televizoarelor. Modificarea intră în vigoare de la 1 martie, anunță Comisia Europeană, printr-un comunicat de presă.

 

Schimbări la nivel european în etichetarea electrocasnicelor

 

Aceasta nu este singura schimbare pregătită la nivel european. De la 1 septembrie, vor fi folosite etichete noi și pentru becuri și lămpi, anunță Executivul comunitar.

”Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să își reducă facturile la energie și amprenta de carbon, va fi disponibilă de luni, 1 martie 2021, o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, în toate magazinele și la toate punctele online de vânzare cu amănuntul. Noile etichete se vor aplica inițial unui număr de patru categorii de produse – frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe și televizoare (precum și alte monitoare externe). Vor urma etichete noi pentru becuri și lămpi cu surse de lumină fixe la 1 septembrie, iar în anii următori se vor adăuga și alte produse”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Potrivit sursei citate, decizia intrată în vigoare luni, 1 martie, a fost luată ținând cont de faptul că din ce în ce mai puține produse obțin clasificarea A+, A++ sau A+++.

”Cea mai mare schimbare este revenirea la o scară mai simplă A-G. Aceasta este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificarea A, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor. Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piață vor fi acum etichetate în mod specific ca B, C sau D”, explică reprezentanții Comisiei.

În același timp, pe etichetele electrocasicelor va apărea și un cod QR care permite accesul la o bază de date paneuropeană, unde utilizatorii produselor vor putea găsi mai multe date despre acestea.

Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

Foto: ec.europa.eu

 

Noi norme privind "proiectarea ecologică" intră în vigoare de la 1 martie

 

”Tot la 1 martie va intra în vigoare o serie de norme privind «proiectarea ecologică» – îndeosebi referitoare la posibilitatea de reparare și la necesitatea ca producătorii să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulți ani după ce produsele ies de pe piață”, mai anunță Executivul european.

Potrivit sursei citate, se estimează că, alături de cerințele minime de performanță armonizate noile reguli europene privind etichetarea energetică vor duce la o scădere cu mii de miliarde de euro anual a cheltuielilor consumatorilor, la care se adaugă beneficii pentru mediu.

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   electrocasnice,   Uniunea Europeana