Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Un ajutor financiar pentru Spania ar putea necesita până la 650 de miliarde de euro, mult peste fondurile pe care UE la are la dispoziție

Un ajutor financiar pentru Spania ar putea necesita până la 650 de miliarde de euro, mult peste fondurile pe care UE la are la dispoziție

Un articol de: - 30 Iul 2012, 10:59
Un ajutor financiar pentru Spania ar putea necesita până la 650 de miliarde de euro, mult peste fondurile pe care UE la are la dispoziție Foto: investmenteurope.net Economic

Un studiu al centrului Open Europe arată că un program de ajutor financiar pentru Spania, asemănător cu cele acordate Greciei, Irlandei și Portugaliei, ar fi imposibil economic și politic, iar costurile sale ar ajunge până la 650 de miliarde de euro.

Cifra aceasta a fost calculată de Open Europe în baza presupunerii că statul spaniol ar pierde accesul pe piețele financiare pentru trei ani, din cauza costurilor nesustenabile de împrumut, relatează Mediafax. Necesarul de finanțare al Spaniei până la mijlocul lui 2015 este de 542 de miliarde de euro, la care se adaugă până la 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar. Potrivit studiului Open Europe, citat de The Telegraph, regiunile spaniole ar putea avea nevoie de încă 20 de miliarde de euro.

Un ajutor financiar după modelul celui acordat Greciei ar epuiza fondul de 500 de miliarde de euro al zonei euro, astfel că o soluție alternativă este esențială.

Săptămâna trecută, costurile de împrumut ale Spaniei au atins noi maxime și mai multe regiuni au semnalat că ar putea avea nevoie de ajutor financiar de la guvernul din Madrid, ceea ce a dus la amplificarea temerilor că Spania ar putea avea nevoie de un ajutor financiar.

“Regiunile nu au un impact financiar puternic asupra Spaniei, dar cererile lor arată cât de dificil politic va fi controlul cheltuielilor. Actualul plan de susținere a băncilor este insuficient, în timp ce un program financiar total, de 650 de miliarde de euro, este imposibil,” a declarat șeful diviziei de cercetare la Open Europe, Raoul Ruparel.

Cel mai probabil scenariu ar implica un împrumut de circa 155 de miliarde de euro si mai multe lichidități de la Banca Centrală Europeană. Însă, consideră Ruparel, acesta ar acorda Spaniei un răgaz de 6 luni sau maxim un an.

Citeşte mai multe despre:   ajutor financiar,   Spania,   fonduri,   Uniunea Europeana,   UE,   studiu