Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Un primar din Caraș-Severin va reînființa CAP-ul în comuna sa

Un primar din Caraș-Severin va reînființa CAP-ul în comuna sa

Un articol de: - 13 Mai 2017, 11:59
Foto: agroromania.manager.ro Economic

Primarul Mihai Vlădia al comunei Eftimie Murgu(Rudăria) din Caraș-Severin a început demersurile pentru înființarea unei cooperative agricole de producție similară vechiului CAP, potrivit Adevărul.

Primarul a reușit să-și convingă și cei mai reticenți săteni asupra inițiativei sale susținând că e în beneficiul proprietarilor să se asocieze, pentru a face față noilor cerințe.

“Înfiinţarea cooperativei agricole a fost gândită pentru a rezolva în primul rând situaţia proprietarilor de animale, în special, proprietarii de ovine şi de bovine. Am încercat să le explic că pentru a prospera, pentru a putea avea beneficii de pe urma pajiştilor naturale, din 2019 o să se schimbe şi chestiunea cu subvenţiile, nu o să mai poţi rezista individual, doar într-o asociere”, spune edilul.

Vlădia susține că prin înființarea unei cooperative vor putea accesa fonduri europene și vor putea face proiecte, oameni nemulțumiți de felul în care va decurge acțiunea putând foarte ușor să se retragă.

“Am întâlnit o problemă, caracteristică României, legată de cooperativă. Când au auzit prima dată, oamenii au fost reticenţi, însă le-am explicat că doar unindu-se, stabilind un statut foarte bun, vom putea accesa şi fonduri europene, vom putea face proiecte, iar fiecare membru rămâne proprietar al animalelor  şi terenurilor. Dacă doreşte, rămâne în cooperativă, dacă nu îi place cum merg lucrurile se poate retrage. Reticienţa a venit în primul rând de la vechile CAP-uri comuniste, dar şi din cauza faptului că în primii ani, de democraţie originală, a existat încă o tentativă de a organiza o astfel de cooperativă aici, la noi, care s-a soldat cu un eşec, din cauza lipsei de trannsparenţă şi a altor probleme pe care le-au creat cei care au înfiinţat-o şi mai multe nu vreau să spun. Oamenii, având aceste experienţe, era normal să fie reticenţi”, afirmă primarul.

În momentul de față primarul lucrează împreună cu un grup de tineri la documentele necesare înființării cooperativei.

După ce aceasta va aavea un statul legal, membrii ei vor înregistra și produse specifice zonei precum făină măcinată pe piatră.

“Nu ascund ideea că vreau să găsim beneficiari pentru miei, lână şi pentru alte produse care astăzi se rispesc. Nu am început cooperativa cu toţi proprietarii, cu sute, pentru că e greu să lucrezi din punct de vedere tehnic. Va fi un grup de membri fondatori, câţiva zeci, în special tineri, care îşi doresc şi proiecte şi cu ei începem această asociaţie, urmând ca pe parcurs să ni se alăture şi ceilalţi doritori. Acum lucrăm la documentaţie şi am cerut şi sfatul celor de la Direcţia Agricolă, pentru că imediat după ce ne vom înfiinţa legal, să şi certificăm câteva produse tradiţionale din zonă. E vorba de făina de porumb şi de grâu, măcinată la morile noastre pe apă, brânza de Rudăria, oţetul de prune, care la fel  e un produs specific zonei şi altele”, susține primarul Vlădia.

Citeşte mai multe despre:   primar,   Caras-Severin
 
Loading...