Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Unde au dispărut 4 MILIARDE de euro din banii de PENSII ai românilor. RADIOGRAFIA unui prăpăd: 80% din deficitul bugetar al ţării e în banii de pensii

Unde au dispărut 4 MILIARDE de euro din banii de PENSII ai românilor. RADIOGRAFIA unui prăpăd: 80% din deficitul bugetar al ţării e în banii de pensii

Un articol de: B1.ro - 03 Mai 2018, 13:05
Unde au dispărut 4 MILIARDE de euro din banii de PENSII ai românilor. RADIOGRAFIA unui prăpăd: 80% din deficitul bugetar al ţării e în banii de pensii Economic

Potrivit cifrelor oficiale de la începutul lui 2018, de la bugetul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) lipsesc nu mai puţin de 18,4 miliarde de lei (circa 4 miliarde de euro), reprezentând sumele neachitate la termen de cei mai mari 500 de datornici din România. De la 1 ianuarie, dacă angajatorul nu virează banii către Casa de Pensii, suma nu contează la calculul pensiei, scrie Adevărul.

Deficitul bugetar al Casei Naţionale de Pensii Private (CNPP) din România creşte alarmant de la an la an. Conform datelor furnizate de instituţie, în 2008 contribuţiile salariaţilor români la pensii au fost de 32 de miliarde de lei, iar pensiile plătite au fost de 33 de miliarde de lei, rezultând un deficit de un miliard de lei, însă în 2017 deficitul a ajuns la 22 de miliarde de lei (4,7 miliarde de euro), deoarece pensiile plătite au însumat 57 de miliarde de lei, iar plăţile făcute de firme şi salariaţi la bugetul CNPP au fost de doar 33 de miliarde de lei.

În ultimii nouă ani sumele atrase la bugetul de pensii au rămas constante, însă cheltuielile pentru plata pensiilor aproape că s-au dublat. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, unul dintre cei mai cunoscuţi analişti în domeniu, citat de Adevărul, una dintre cauzele deficitului o constituie pensiile speciale. „Plafonarea pensiilor speciale este o soluţie şi cred că trebuia luată mai demult această decizie”, spune Piperea.

În acelaşi timp, analistul consideră că autorităţile statului trebui să reanalize bugetul de pensii din punct de vedere structural, având în vedere că acesta a ajuns să genereze cam 80% din deficitul bugetar al României. Potrivit lui Piperea, o altă mare problemă este legată şi de faptul că datoriile restante ale firmelor la bugetul de pensii au depăşit deja 4 miliarde de euro!

Aceşti bani trebuie acoperiţi din bugetul naţional, în special de la capitolul investiţii:
„O treime din cheltuielile sistemului public de pensii nu se susţin din venituri şi este nevoie de subvenţii masive din bugetul de stat. Situaţia creează un handicap major pentru buget, pentru că nu mai poţi face deficitul structural în altă parte”,
explică Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Potrivit situaţiei prezentate de CNPP la începutul lui 2018, primii 500 de datornici la bugetul pensiilor datorau nu mai puţin de 18,4 miliarde de lei (circa 4 miliarde de euro), sume restante în plată, a căror scadenţă a fost depăşită cu mai mult de 90 de zile. Aproape 60% din sumă – respectiv 10,6 miliarde de lei – este datorată de doar 100 de mari companii din România, majoritatea dintre ele aflate în insolvenţă sau chiar în faliment. Prin urmare, speranţele ca datoriile să fie plătite sunt destul de mici.

Topul datornicilor este condus de Compania Naţională a Huilei SA (care administrează minele de cărbune din Valea Jiului), care nu a achitat bugetului de pensii fabuloasa sumă de 3,73 miliarde de lei (circa 800 de milioane de euro), adică aproape cât cheltuielile pe o lună cu plata tuturor pensiilor din România! Clasamentul este continuat de Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor (care gestionează închiderea minelor la nivelul Văii Jiului) – cu o datorie de 942 milioane de lei şi de SNCFR – cu datorii restante de 601 milioane de lei.

În continuare, în top 10, regăsim: Complexul Energetic Hunedoara (431 milioane lei), Societatea Naţională a Cărbunelui SA (301 milioane lei), Romaero SA (183 milioane lei), Moldomin SA (159 milioane lei), Urban SA (149 milioane lei), Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (142 milioane lei) şi Regia Autonomă pentru Transport Public Iaşi (125 milioane lei). După cum se poate vedea, toate sunt entităţi administrate de stat, iar în top 100 datornici, doar 23 de companii sunt private.

Presupunând că toţi datornicii din top 500 şi-ar achita datoriile în cursul anului 2018, deficitul bugetului de pensii ar scădea sub un miliard de lei, iar deficitul bugetului naţional undeva la 1% din PIB. Însă problema ar fi rezolvată doar temporar, căci din 2019 deficitul ar ajunge din nou la peste o treime din bugetul CNPP, respectiv pe la 4,7 miliarde de euro, bani ce ar trebui acoperiţi de stat din alte surse (de la Sănătate, de la Educaţie, de la investiţii).
 

CITIŢI AICI INTEGRAL ANALIZA

Citeşte mai multe despre:   pensii,   deficit