Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Ungaria şi România, ţările din UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în ianuarie

Ungaria şi România, ţările din UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei în ianuarie

Un articol de: George Lupu - 21 Feb 2020, 13:37
Economic

Eurostat a anunțat că cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate în luna ianuarie în Ungaria (4,7%), România (3,9%), Cehia şi Polonia (ambele cu 3,8%). Pe de altă parte,  cele mai scăzute rate ale inflației au fost înregistrate în Italia (0,4%), Cipru (0,7%), Danemarca şi Portugalia (ambele cu 0,8%). 

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1,4% în ianuarie, în creştere comparativ cu 1,3% luna precedentă, şi de 1,7% în Uniunea Europeană, de asemenea în urcare faţă de 1,6% luna anterioară, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Ungaria şi România, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ cu situaţia din decembrie, rata anuală a inflaţiei în ianuarie a scăzut în cinci state membre, a rămas stabilă în alte cinci state şi a crescut în 18 de ţări membre UE. 

Euro a depășit, vineri, în premieră, pragul psihologic de 4,8 lei, potrivit datelor anunțate de Banca Națională a României (BNR). 

Moneda unică a ajuns la un curs de referință de 4.8026 lei/euro, acesta fiind cel mai ridicat nivel anunțat vreodată de BNR. 

Este vorba despre o creștere cu 0,4% faţă de valoarea din ziua precedentă.

Amintim, în acest context, că și joi, moneda unică a atins un nivel record. Totuși, premierul interimar Ludovic Orban a ținut să dea asigurări că situația economică a țării este una stabilă și că nu există motive de îngrijorare sau panică.

„Nu există niciun motiv de neîncredere, de panică, dimpotrivă, situaţia economică este foarte stabilă. Uitaţi-vă, de exemplu, la evoluţia dobânzilor, comparaţi cu cât se împrumută guvernul nostru, raportat la dobânda cu care s-a împrumutat Guvernul PSD”, a declarat Ludovic Orban.