Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic UniCredit: Consumul intern şi comenzile industriale din Germania vor susţine economia românească

UniCredit: Consumul intern şi comenzile industriale din Germania vor susţine economia românească

Un articol de: - 26 Iun 2012, 19:37
UniCredit: Consumul intern şi comenzile industriale din Germania vor susţine economia românească Foto: livetradingnews.com Economic

Creşterea economică a României în a doua jumătate a anului va fi susținută  de consumul intern, alimentat de reîntregirea salariilor bugetarilor şi rambursarea contribuţiilor sociale către pensionari, precum şi de revenirea producţiei industriale ca urmare a comenzilor de pe piaţa germană, spun specialiștii UniCredit.

"Ne aşteptăm ca producţia industrială să crească cu 0,4% în 2012, susţinută de economia germană puternică şi mai puţin de partenerii tradiţionali, care sunt într-o situaţie mai dificilă. Dependenţa de industria prelucrătoare germană a crescut constant în ultimii trei ani, dar impactul negativ al zonei euro mai slabe rămâne semnificativ", se arată într-un raport al UniCredit, citat de Mediafax.

În opinia economiștilor UniCredit, creşterea PIB-ului României este în prezent susţinută de cererea internă, cu un avans anual al vânzărilor de retail de 3,8% în primul trimestru şi un plus de 14,8% în construcţii. Consumul privat a încetinit la un avans anual de 0,9% anual în primul trimestru, iar faţă de ultimul trimestru al anului trecut s-a contractat cu 1,9%, primul declin începând din trimestrul al treilea din 2010.

"Creşterea cu 8% a salariilor în iunie şi cu 7,4% în decembrie, rambursările de contribuţii pentru pensionari şi alte decizii populiste care ar putea fi implementate înaintea alegerilor din noiembrie vor susţine consumul şi încrederea consumatorilor. Din cauza ţintelor bugetare stricte, deciziile de a creşte veniturile populaţiei vor limita, probabil, investiţiile publice", notează în raport Gyula Toth, analist UniCredit.

De asemenea, analiștii observă că România pare a fi cea mai bine pregătită ţară din regiune pentru presiunile din Grecia, beneficiind şi de suportul acordului preventiv cu FMI, unic în regiune.

Citeşte mai multe despre:   pib,   consum