Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Unul dintre cei mai cunoscuţi economişti desfiinţează "revoluţia fiscală". "O nebunie pe care nu a înţeles-o nimeni nici până astăzi"

Unul dintre cei mai cunoscuţi economişti desfiinţează "revoluţia fiscală". "O nebunie pe care nu a înţeles-o nimeni nici până astăzi"

Un articol de: B1.ro - 06 Mar 2018, 21:17
Unul dintre cei mai cunoscuţi economişti desfiinţează "revoluţia fiscală". "O nebunie pe care nu a înţeles-o nimeni nici până astăzi" Economic

Unul dintre cei mai cunoscuţi economişti din peisajul bancar românesc a lansat un atac extrem de dur la adresa politicilor fiscale ale guvernării PSD-ALDE, vehement contestate atât de sindicate, cât şi de patronate.
Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank România şi preşedintele Consiliului Fiscal, afirmă că revoluţia fiscală este o nebunie pe care nu a înţeles-o nimeni nici până astăzi, dar nimeni din Guvern nu poate să explice de ce s-a făcut acest lucru. 

"În toată această nebunie cu Revoluţia fiscală, pe care nu a înţeles-o nimeni nici până astăzi, niciun membru al Guvernului nu a venit să spună cu subiect şi predicat: 'Noi am făcut asta pentru că...'. Suntem cu toţii bulversaţi de lucrul acesta, dar nimeni nu poate să explice de ce au făcut-o. Practic, toată această nebunie cu Revoluţia fiscală a deteriorat masiv sentimentul consumatorului pentru că îşi fac griji de nivelul lor financiar. Alţi factori de îngrijorare au fost creşterea rapidă a inflaţiei şi creşterea ROBOR. Avem, în continuare, factori care stimulează consumul. Creşteri de salarii în sectorul public vor mai fi şi destul de mari în perioada următoare, ceea ce înseamnă că dinamica de consum va rămâne destul de alertă", a declarat marţi seară, în cadrul primei întâlniri lunare din 2018 a membrilor Camerei de Comerţ Româno-Germane (AHK România), Ionuţ Dumitru, potrivit Agerpres

Economistul atrage atenţia că nivelul de creştere economică din România se află la nivelul pre-criză, susţinută fiind de consum în cea mai mare parte. 
"Ne-am apropiat oarecum de nivelul de creştere economică pre-criză, dar este important să înţelegem dacă este într-adevăr o creştere pe care o putem susţine. Detaliile arată că avem o creştere economică bazată în cea mai mare parte pe consum. În trimestrul III al anului trecut am avut o creştere a consumului privat de circa 13% în termeni reali. Trebuie să fii în afara realităţii să nu îţi sune un clopoţel când ajungi la o asemenea cifră, să nu fii preocupat de sustenabilitatea creşterii economice. Peste 80% din creşterea economică a fost probabil generată de consum, în timp ce în 2016 toată creşterea economică a fost generată de consum. În acelaşi timp, investiţiile au evoluat foarte slab în ultimii ani, chiar cu scădere în 2016 de circa 4%, pe o creştere economică foarte înaltă. De ce creşte consumul şi de ce ne aşteptăm ca România să crească în continuare în cea mai mare parte bazată pe consum? Pentru că avem toate ingredientele necesare, adică avem salarii care cresc foarte repede. Sigur că asta îi preocupă pe oamenii de afaceri pentru că productivitatea nu ţine pasul cu creşterea salariilor. Anul trecut, productivitatea a crescut binişor în industrie cu circa 6%, dar o majorare dublă a salariilor, cred că problemele de competitivitate sunt absolut evidente. În acelaşi timp, numărul de salariaţi creşte atât în sectorul privat, cât şi cel public. Al treilea ingredient care a stimulat până acum creşterea foarte puternică a salariilor este încrederea consumatorilor", a mai susţinut Ionuţ Dumitru. 

Ionuţ Dumitru (Foto: Facebook)
 

Citeşte mai multe despre:   Consiliul Fiscal