Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Varianta finală a Codului Fiscal: Ce taxe cresc, ce taxe scad și care sunt relaxările de taxe amânate pentru 2017

Varianta finală a Codului Fiscal: Ce taxe cresc, ce taxe scad și care sunt relaxările de taxe amânate pentru 2017

Un articol de: - 04 Sep 2015, 16:26
Varianta finală a Codului Fiscal: Ce taxe cresc, ce taxe scad și care sunt relaxările de taxe amânate pentru 2017 Foto: biziday Economic

Noul Cod Fiscal a obținut joi votul deputaților, urmând să ajungă iar pe masa președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare. Proiectul ce urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016 aduce măsuri de relaxare fiscală, dar și creșteri de taxe.

Măsura palpabilă cuprinsă în cod este reducerea TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016. Au fost amânate, în schimb, eliminarea taxei pe stâlp, eliminarea accizei de 7 eurocenţi la litrul de carburant, reducerea TVA la 19% sau reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%.

“Măsuri ce, împreună, aduc venituri la buget de aproximativ 8 mili­arde de lei anual. După ce a ridicat din umeri, mediul de afaceri s-a trezit că este mai degrabă dezavantajat şi că promisiunile de relaxare fiscală, cu excepţia TVA, s-au evaporate dintr-o dată”, explică jurnalistul Iulian Anghel într-un articol pentru Ziarul Financiar.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) susține că reducerea TVA este o măsură insuficientă pentru dezvoltarea economică durabilă a ţării și propune adoptarea a cinci măsuri de susținere a mediului de afaceri: abrogarea taxei pe construcţii speciale; plafonarea CASS la maximum 3 salarii medii brute pentru pachetul de servicii medicale de bază; abrogarea supraaccizei la combustibili pentru reducerea ponderii costurilor cu transportul în valoarea mărfurilor şi serviciilor şi reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%.

Codul Fiscal vine și cu creșteri de taxe și impozite. Iulian Anghel le prezintă în articolul său.

-Se vor plăti contribuţii de sănătate (CASS) de 5,5% pentru câştigurile din dividende (în ciuda faptului că impozitul rămâne la 16% şi nu se reduce la 5% cum era prevăzut iniţial), drepturi de autor sau dobânzi ce, cu actuala legislaţie, nu se plătesc, dacă, pe lângă acestea, există venituri consemnate într-un contract de muncă.

- Se va plăti contribuţia de pensii (CAS) pentru veniturile din activităţi independente.

- Administraţile locale pot majora cu uşurinţă impozitul pe proprietăţi. Impozitul va fi în funcţie de destinaţia clădirii (rezidenţială/nerezidenţială), ceea ce ar putea majora considerabil costul pentru persoanele care au înregistrat sediul firmei în propria locuinţă.

- Pot fi impozitate suplimentar clădirile sau terenurile neîngrijite (cu până la 500%)

De asemenea, vor exista și scăderi de taxe. Acestea sunt:

- Cota de TVA de la 24% la 20%.

- Se elimină taxa pe stâlp pentru construcţiile din agricultură.

- Se va aplica taxarea inversă pentru livrarea de clădiri şi terenuri.

- Microîntreprinderile plătesc 1% impozit pe cifra de afaceri, în primii doi ani de la înfiinţare, dacă au doi angajaţi sau peste

Relaxările de taxe amânate pentru 2017 sunt:

- Reducerea TVA la 19%.

- Eliminarea accizei de 7 eurocenţi/litru de carburant.

- Reducerea impozitului pe dividende la 5%.

- Taxa pe stâlp (excepţie: construcţiile din agricultură).

- Plafonarea bazei de calcul a CASS la 5 salarii medii pe economie.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Cod Fiscal,   taxe,   impozit,   TVA