Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Autoritățile au schimbat iar vârsta de pensionare: Click aici pentru a afla pe loc când poți ieși la pensie anticipat sau la termen!

Autoritățile au schimbat iar vârsta de pensionare: Click aici pentru a afla pe loc când poți ieși la pensie anticipat sau la termen!

Un articol de: - 21 Mai 2018, 07:36
Economic

Casa Naţională de Pensii Publice a pus la dispoziția utilizatorilor o aplicație care ajută la aflarea vârstei de pensionare la termen și anticipată.

Aplicația prin care afli vârsta de pensionare în funcție de data nașterii poate fi accesată AICI.

Conform Legii pensiilor de stat, pensia anticipată poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

În cazul pensiei anticipate parțiale, aceasta se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani).

Concret, pentru pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai maredecât pentru pensia anticipată parțială. Totuși, cuantumul pensiei anticipate parțiale este mai mic, pentru că se aplică anumite penalizări.

Vârsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare (adică vechimea în muncă recunoscută legal) este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indeferent de sex.

 

Citeşte mai multe despre:   Casa nationala de pensii publice
 
 
 
Loading...