Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Vârsta de pensionare, SCHIMBATĂ DIN NOU! Află rapid data exacta la care ieși acum la pensie, la termen sau anticipat!

Vârsta de pensionare, SCHIMBATĂ DIN NOU! Află rapid data exacta la care ieși acum la pensie, la termen sau anticipat!

Un articol de: B1.ro - 12 Oct 2019, 09:52
foto: pixabay Galerie foto (2) Economic

Casa Naţională de Pensii Publice a pus la dispoziția utilizatorilor o aplicație care să ajute la aflarea vârstei de pensionare la termen și anticipată. 

RUGĂCIUNI PENTRU HORIAN MOCULESCU! ANUNȚUL MORȚII A FOST ÎN MIEZ DE NOAPTE! DOAMNE, CE TRAGEDIE

Astfel, cetățenii pot afla anul și luna în care își pot depune cererea de pensionare, dar și la ce vârstă se pot pensiona anticipat.

Legislația pensiilor de stat din România prevede două categorii de pensii anticipate: pensia anticipată și pensia anticipată parțială. 

Diferența dintre cele două are legătură cu vechimea în muncă necesară pentru a le obține.

Pensia anticipată poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă numai dacă este realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

BOMBĂ MONDENĂ! DISPERARE PENTRU SALMAN KHAN! INCREDIBIL CE A PĂŢIT IULIA VÂNTUR (GALERIE FOTO)

Pensia anticipată parțială se poate obține tot cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, însă este necesară doar realizarea stagiului complet de cotizare (se încadrează și cei care depășesc stagiul complet cu până la opt ani), conform Avocatnet.ro

ANDREEA BĂLAN, ÎN STARE GRAVĂ! S-A ÎNTÂMPLAT DUPĂ NUNTĂ! FANII ŞI-AU FĂCUT CRUCE CÂND AU VĂZUT IMAGINILE (GALERIE FOTO)

Astfel, pentru pensia anticipată este nevoie de o vechime în muncă mai mare decât pentru pensia anticipată parțială.

Vârsta-standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare (adică vechimea în muncă recunoscută legal) este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, ambele indeferent de sex.

Atingerea acestor vârste și stagii de cotizare este făcută treptat, prin eșalonarea prevăzută de Legea pensiilor. Dacă pentru bărbați deja s-a ajuns la cele trei limite de câțiva ani, pentru femei s-a ajuns momentan doar la limita stagiului minim de cotizare, iar la limita stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare se va ajunge abia în anul 2030, potrivit aceleiași surse.

Pentru ambele categorii de pensii, la stabilirea stagiului de cotizare nu se iau în calcul anii de studii superioare sau perioada de serviciu militar. În plus,nu se aplică nicio altă reducere a vârstei-standard de pensionare în afară de cea de cinci ani.

BIANCA DRĂGUŞANU A RĂMAS FĂRĂ SUFLARE ! AU SNOPIT-O ÎN BĂTAIE! VICTOR SLAV A IZBUCNIT ÎN LACRIMI! IMAGINI DE GROAZĂ (GALERIE FOTO)

Citeşte mai multe despre:   varsta de pensionare
 
Loading...