Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Vârsta de pensionare, schimbată oficial: Românii încep să ia cu asalt Casele de pensii! De ce documente ai nevoie

Vârsta de pensionare, schimbată oficial: Românii încep să ia cu asalt Casele de pensii! De ce documente ai nevoie

Un articol de: B1.ro - 11 Ian 2019, 08:34
Economic

Legea pensiilor a ajuns în sfârșit în Camera Deputaților, după ce a fost adoptată de Senat, în condițiile în care a fost inițiată de Guvern cu aproximativ șase luni în urmă, relatează a1.ro.

Proiectul de act normativ a primit și câteva amendamente față de forma inițială, iar acestea se referă în mare parte la formula de calcul, dar și la vârsta de pensionare.

Așadar, 78 de senatori au votat „pentru”, 12 „contra”, în timp ce opt au ales să se abțină. Potrivit legestart.ro, unul dintre amendamentele aduse în Comisia de muncă a Senatului arată în felul următor: „în sistemul public de pensii este considerată perioadă asimilată cea în care asiguratul a beneficiat, începând cu 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau în cazul copilului cu handicap de până la 7 ani“.

Un alt articol modificat arată acum în felul următor: „În sistemul public de pensii plata indemnizației/pensiei pentru însoțitor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cazuri: copilul beneficiar al pensiei de urmaș, prevăzut la art. 75 lit a), care a împlinit vârsta de 16 ani și nu face dovada continuării studiilor“.

Ba mai mult, publicația anunță că actul normativ schimbă condițiile de calcul al pensiilor din anul 2021, precum și pe cele de acordare a pensiei minime sau de reducere a vârstei de pensionare.

În orice caz, proiectul de lege stipulează că nicio pensie în plată nu va scădea, pentru că, dacă în urma noii metode de calcul una dintre acestea va scădea, atunci se va menține suma în plată.

Nu în ultimul rând, potrivit noii legi, sursa citată notează că vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare nu se modifică în niciun fel: vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați şi de 63 de ani pentru femei; stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați; stagiul complet de cotizare, care cuprinde şi perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbați.

Citeşte mai multe despre:   legea pensiilor
 
 
 
Loading...