Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic OFICIAL! Vârsta de PENSIONARE s-a SCHIMBAT: Vezi când poți ieși acum la pensie...

OFICIAL! Vârsta de PENSIONARE s-a SCHIMBAT: Vezi când poți ieși acum la pensie...

Un articol de: B1.ro - 09 Noi 2018, 16:51
OFICIAL! Vârsta de PENSIONARE s-a SCHIMBAT: Vezi când poți ieși acum la pensie... Economic

Veste bună pentru femei, Guvernul a adoptat o modificare a Codului Muncii, printr-o Ordonanță de Urgență, prin care acestea vor putea opta în scris să iasă la pensie la 65 de ani.

„O modificare adusă Legii 53/2003 dă posibilitatea femeilor de a opta, în scris, pentru continuarea activității până la vârsta de 65 de ani, în acord cu Decizia CCR nr. 387/2018. În prezent, contractul individual de muncă încetează de drept la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare, respectiv vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare", se arată în documentul ce urmează să apară în Monitorul Oficial, potrivit hotnews.ro.

Astfel, litera c) a alineatului (1) a articolului 56 va preciza că „la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II”.

De asemenea, se va introduce un alineat nou, după alineatul (2) al articolului 56, în care se menționează că „(3) angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit. c), teza întâi”.

Citeşte mai multe despre:   CCR