Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Viceguvernator BNR: Acţionarii vechi sunt obosiţi de ani de nemarcat profit. Dacă ar fi investit în energie, stăteau mai bine decât după investiţiile în banking

Viceguvernator BNR: Acţionarii vechi sunt obosiţi de ani de nemarcat profit. Dacă ar fi investit în energie, stăteau mai bine decât după investiţiile în banking

Un articol de: - 21 Sep 2015, 12:04
Viceguvernator BNR: Acţionarii vechi sunt obosiţi de ani de nemarcat profit. Dacă ar fi investit în energie, stăteau mai bine decât după investiţiile în banking Foto: bancherul.ro Economic

România are prea multe bănci pentru cât business poate să genereze economia, companiile și persoanele fizice, este de părere viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu. Acesta a precizat că unii acționari "au obosit" în încercarea de a obține profit, Banca Națională încurajând procesul de consolidare a sistemul bancar local.

"Într-un fel este normal acest proces de con­solidare şi pentru că acţionarii vechi sunt obosiţi de ani de nemarcat profit. Practic, pentru aceştia după 2009 nu au fost multe veşti bune. Dacă ar fi investit în energie, stăteau mai bine decât după investiţiile în banking. Şi mulţi dintre aceştia au şi obligaţii instituţionale. Acţionarii din ţările-mamă au aşteptările lor şi se pot decide oricând să se orienteze către altceva decât sectorul bancar“, a precizat acesta, potrivit Ziarul Financiar.

În prezent, în România se găsesc aproximativ 40 de bănci mari, urmând ca în urma consolidării numărul acestpra să ajungă la 10-15.

Sistemul bancar a fost profund afectat de criză, bancherii nefiind pregătiţi pen­tru scă­de­rea business-urilor companiilor ca ur­mare a căderii econo­mice şi a re­ducerii veniturilor persoa­ne­lor fizice care nu au mai avut bani să îşi plătească ratele. În 2014, sistemul bancar românesc a întregistrat o pierdere de e 4,4 mld. lei (1 mld. euro), la polul opus faţă de anul de vârf 2008 când avusese un profit de 1 mld. euro.

Băncile românești sunt presate să se restructureze pentru a încerca să revină pe profit. Într-o astfel de încercare Banca Transilvania a preluat Volksbank, în timp ce pentru Piraeus sunt mai mulţi investitori interesaţi printre care şi OTP Bank, care au preluat anul trecut operaţiunile portu­ghezilor de la Millennium Bank.

Citeşte mai multe despre:   Bancă,   BNR,   Bogdan Olteanu