Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Victor Ponta s-a întâlnit cu președintele BERD: Premierul român i-a prezentat mai multe proiecte în domeniul Transporturilor, Energiei și Lucrărilor Publice

Victor Ponta s-a întâlnit cu președintele BERD: Premierul român i-a prezentat mai multe proiecte în domeniul Transporturilor, Energiei și Lucrărilor Publice

Un articol de: - 24 Sep 2015, 19:26
Victor Ponta s-a întâlnit cu președintele BERD: Premierul român i-a prezentat mai multe proiecte în domeniul Transporturilor, Energiei și Lucrărilor Publice Foto: Romania Libera Economic
Primul ministru al României, Victor Ponta a efectuat o vizită de lucru la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Premierul român a fost însoțit în această deplasare de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și de ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

La sediul băncii din Londra, delegația a avut întâlniri cu Președintele BERD, Sir Suma Chakrabarti și Primul Vice Președinte, dl Phil Bennett. Ambele parți au subliniat angajamentul comun pentru intensificarea cooperării dintre BERD și România.

Premierul român a prezentat conducerii BERD mai multe proiecte considerate prioritare de către Guvernul României, în domeniul Transporturilor, Energiei și Lucrărilor Publice, cu impact major asupra dezvoltării regionale, respectiv a infrastructurii naționale.

Proiectele urmează să intre într-un proces de evaluare internă efectuat de specialiștii BERD, din perspectiva fezabilității lor economice, al efectului pozitiv asupra tranziției economiei României către standarde moderne și performante, cât și a posibilităților de finanțare, în condițiile actuale dificile de pe piețele financiare internaționale. Board-ul Directorilor BERD urmează totodată să aprobe pe 30 septembrie noua strategie de ţară pentru România, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului României.

Președintele BERD, Sir Suma Chakrabarti a menționat: “Cu o piața proprie de 20 milioane consumatori si un număr în creștere de companii românești ce au success pe piețele internaționale, România are un mare potențial. BERD este hotărâta sa sprijine dezvoltarea economică a țarii, cu accent pe stimularea sectorul privat. Avem experiențe foarte bune și un portofoliu solid în România, pe care intenționam să-l dezvoltăm.”

La rândul său, Premierul român a adăugat: “BERD a îndeplinit un rol esențial în procesul de tranziție al României către o economie de piața funcționala, după Revoluție. Dorim ca această implicare să continue pe multiple planuri.”

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali în România, cu cca 7 miliarde EUR investiți până în prezent, în peste 370 proiecte. Prin aceste proiecte s-a generat un efect de antrenare de peste 14 miliarde EUR din partea altor investitori. Activitatea băncii este orientata către dezvoltarea pieței de capital, îmbunătățirea calității infrastructurii, reducerea disparităților regionale, creșterea incluziunii și stimularea competitivității sectorului privat.

O nouă strategie pentru România, până în anul 2020, se așteaptă să fie aprobată în ședința Consiliului de Administrație din 30 septembrie. Operațiunile BERD în România sunt conduse de către dl Matteo Patrone, numit director al reprezentantei de la București, începând cu luna iulie 2015.

Citeşte mai multe despre:   Victor Ponta,   Eugen Teodorovici,   Bancă