Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Virează către Est cel mai cunoscut brand românesc? Ambasadorul Rusiei în România, vizită surprinzătoare la uzina Dacia din Mioveni (FOTO)

Virează către Est cel mai cunoscut brand românesc? Ambasadorul Rusiei în România, vizită surprinzătoare la uzina Dacia din Mioveni (FOTO)

Un articol de: - 08 Apr 2016, 11:11
Virează către Est cel mai cunoscut brand românesc? Ambasadorul Rusiei în România, vizită surprinzătoare la uzina Dacia din Mioveni (FOTO) Sursa Foto: Contul de Facebook al Ambasadei Rusiei Economic

Este cel mai cunoscut  brand românesc, prezenţa sa peste hotare fiind un plus enorm în ultimii ani pentru economia autohtonă. În ciuda aparenţelor, lucrurile au fost mereu agitate în cadrul conducerii uzinei Dacia-Renault din România. Au fost dese conflicte cu sindicatul uzinei, care solicita în permanenţă salarii mai bune, iar tot mai multe voci ameninţau făţiş că uzina se va muta cu totul în Maroc pentru rentabilizare.

Iată însă că în acest an lucrurile s-au tranşat la nivelul conducerii, luându-se decizia înlocuirii directorului general, Nicolas Maure. Motivul acestei decizii a fost faptul că francezul Maure a fost numit în postul de CEO al Avtovaz, cel mai mare producător de maşini din Rusia. În locul său în România a venit Yves Karakatzanis, care a devenit noul director general al grupului Dacia- Renault din România.

Legăturile strânse dintre Franţa şi Rusia sunt deja de notorietate la nivelul Europei, dar până acum România, fostă mare ţară francofonă, părea să stea departe în acest joc. Iată însă că acum paradigma a fost schimbată.

Ambasada Rusiei în România a anunţat pe contul său de Facebook că ambasadorul Oleg Malginov a vizitat pe 31 martie uzina Dacia de la Mioveni, unde s-a întâlnit atât cu Nicolas Maure, cât şi cu Yves Karakatzanis. Iată integral comunicatul ambsadei:

Pe dată de 31 martie domnul Ambasador Oleg Malginov s-a deplasat la uzina Dacia-Renault din localitatea Mioveni pentru o întrevedere neformală cu domnul Nicolas Maure, fostul director general al grupului Dacia-Renault din România, actualmente președintele companiei rusești Avtovaz, Toliatti, și cu domnul Yves Karakatzanis, noul-numit director general al grupului Dacia-Renault din România. Întrevederea a fost urmată de o vizitare scurtă a uzinei.

Prezenţa discretă sau pe faţă a Rusiei în România se face tot mai puternic simţită în ultima vreme, interesul primordial părând a fi acordat sectorului economic. Iată doar câteva din episoadele devoalate de presă în ultima perioadă în privinţa implicării Rusiei în România:Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

- Implicarea Rusiei în turismul românesc este devoalată de o amplă investigaţie publicată de Info Sud Est, care arată şi legăturile dintre Radu Mazăre şi interesele ruseşti (Detalii AICI)

- În martie 2016, anexarea Crimeei de către Rusia este omagiată la o televiziune din Constanţa, care difuzează un documentar făcut de propaganda lui Putin. (Detalii AICI)

- Tot în Constanţa, candidatura la primărie pare a fi tot un pilon de încercare pentru legăturile dintre Rusia şi România, candidatul propus de PNL fiind în un militar de carieră cu relaţii cel puţin surprinzătoare (O anchetă detaliată – AICI)

- Apariţia scandalului Panama Papers arată inclusiv legăturile subterane de afaceri dintre Rusia şi România. Într-o anchetă Rise Project despre conturile off-shore ale lui Elan Schwartzenberg, se arată că o firmă românească a ajuns în 2011 la un fond de investiţii controlat de Kremlin.

Ulterior, numele firmei românești s-a schimbat, iar Murdoch a vândut mai departe, în 2011, către un grup de investitori reprezentați de fondul rusesc de investiții, VTB Capital, controlat de Kremlin. Aceștia au intrat în schemă printr-un alt offshore, de astă dată din Cipru” (Detalii AICI)

Sursa Foto: Contul de Facebook al Ambasadei Rusiei în România