Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Virgil Popescu susține că racordările la energie și gaze s-au blocat: Cererile au explodat, companiile sunt depășite. Această situație trebuie rezolvată acum

Virgil Popescu susține că racordările la energie și gaze s-au blocat: Cererile au explodat, companiile sunt depășite. Această situație trebuie rezolvată acum

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 20 Apr 2021, 19:43
Virgil Popescu susține că racordările la energie și gaze s-au blocat: Cererile au explodat, companiile sunt depășite. Această situație trebuie rezolvată acum Foto: Ministerul Energiei - România / Facebook Economic

Virgil Popescu, ministrul Energiei, susține că racordarea la rețelele de electricitate și gaze s-a blocat deoarece distribuitorii de energie electrică și gaze naturale nu mai fac față cererilor. Marți, acesta s-a întâlnit cu reprezentanții Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) pentru a găsi împreună soluții care să deblocheze situația generată de „modificările legislative din trecut”.

În acest moment, potrivit unor ordine recente ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), racordarea e gratuită pentru consumatorii casnici, finanțarea lucrărilor fiind asigurată de către distribuitori. Pentru executarea lucrărilor, distribuitorii vin cu operatori economici agreați de ANRE. Beneficiarul are dreptul să-și aleagă operatorul economic, dar în acest caz va achita el costurile racordării.

 

Virgil Popescu, discuții despre blocajul în racordările la energie și gaze

 

„Din păcate, modificările legislative din trecut au generat o situație pentru care trebuie să găsim acum soluții. Aceste modificări legislative au blocat dezvoltările, acum cererile au explodat, depășind capacitățile fizice și financiare ale furnizorilor de utilități. Această situație trebuie rezolvată acum”, a declarat ministrul Virgil Popescu, potrivit unui comunicat.

Popescu a transmis că și-a exprimat disponibilitatea, în cadru acestei reuniuni, de a contribui activ prin grupul de lucru pe care l-a propus, în care trebuie identificate problemele și soluțiile pentru toți factorii implicați.  

„Trebuie explicat foarte bine ce se face cu racordările și ce se face cu extinderile, deoarece noi implementăm modificări care să fie valabile pe termen lung, nu să le schimbăm din cinci în cinci luni. La problema branșamentelor avem consumatori casnici și  non-casnici. La problema extinderilor, se ramifică în multe segmente”, a mai afirmat ministrul Energiei.
 

Citeşte mai multe despre:   Virgil Popescu,   racordare la energie,   racordare la gaze,   ANRE,   ACUE