Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Vremea mai rece decât de obicei și pandemia vor scumpi energia şi gazele naturale în Europa

Vremea mai rece decât de obicei și pandemia vor scumpi energia şi gazele naturale în Europa

Un articol de: George Lupu - 02 Dec 2020, 10:56
Vremea mai rece decât de obicei și pandemia vor scumpi energia şi gazele naturale în Europa Foto: pixabay.com Economic

Prețul energiei și al gazului ar putea crește în Europa, având în vedere temperaturile mai scăzute decât de obicei pentru această perioadă și restricțiile care țin oamenii în case.

 

Scăderea temperaturilor ar putea duce la creșterea prețului la energie

 

Scăderea temperaturii la începutul sezonului de încălzire, ar putea impulsiona creșterea prețului la gaze sau la energie elctrică în Europa, scrie Bloomberg.

"Temperaturile sezoniere şi temperaturile sub normal vor avea ca rezultat o cerere generală de energie care va depăşi cu mult normalul din ultimii 10 ani", spune Matthew Dross, meteorolog la Maxar.

Contextul meteorologic se suprapune peste criza provocată de pandemia de coronavirus.

Preţul energiei se majorează deoarece traderii se aşteaptă ca restricţiile să crească cererea de energie pentru încălzire.

De asemenea, frigul creşte speranţa că, după căldurile record din 2019, temperaturile din această iarnă se vor apropia de mediile ultimilor 30 de ani.

Vremea va testa o teorie nou apărută pe piaţă conform căreia cererea de energie şi gaze va creşte mai rapid pe vreme rece decât în anii precedenţi. Raţionamentul este că cei aflaţi în lockdown şi care lucrează de acasă vor folosi dispozitivele de încălzit care altfel ar fost oprite dacă ar munci la birou.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

 

România a exportat, luni în jurul prânzului, peste 800 de MW de energie electrică

 

Potrivit datelor transmise în timp real de Transelectrica, România a exportat, luni în jurul prânzului, peste 800 de MW de energie electrică. La ora 13:00, consumul naţional era de 7.624 MW, producţia, de 8.458 MW, diferenţa de 834 MW reprezentând exporturi.

Această evoluție vine în contextul în care producţia de energie eoliană depăşeşte 2.000 de MW şi acoperă un sfert din total, Pe primul loc în topul surselor de producere a energiei se află cele eoliene, respectiv 2.008 MW (23,7% din total).

Urmează energia hidro, cu 20,7%, cea din hidrocarburi - 19,8%, nuclear - 16,8%, cărbune - 16,5%, fotovoltaic - 1,5% şi biomasă - 0,7%. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o atenţionare nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, zonă unde sunt concentrate cele mai multe parcuri eoliene din România.

Citeşte mai multe despre:   Europa,   covid-19,   restrictii