Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic Wall Street Journal: România merge pe un drum politic riscant. Marele risc e pierderea liniei de finanțare de la FMI și UE

Wall Street Journal: România merge pe un drum politic riscant. Marele risc e pierderea liniei de finanțare de la FMI și UE

Un articol de: - 13 Iul 2012, 14:23
Wall Street Journal: România merge pe un drum politic riscant. Marele risc e pierderea liniei de finanțare de la FMI și UE Foto: thedailyrecord.com Economic

Într-un editorial apărut în ediția on-line a publicatiei Wall Street Journal, se relatează că România merge pe „un drum politic riscant.” Țara ar putea risca să piardă linia de finanțare asigurată de Fondul Monetar Internațional, Uniunea Europeană și Banca Mondială, ceea ce ar genera probleme economice din cauza „instabilității politice.”

„România și-a ales prost momentul pentru a dobândi o reputație de instabilitate politică. Premierul său, Victor Ponta, a fost chemat la Bruxelles marți, în urma unei serii de atacuri asuprea Constituției țării, care au culminat cu demararea procedurii de demitere a președintelui Traian Băsescu. Investitorii au început deja să se panicheze: leul a scăzut cu 2% în raport cu euro luna aceasta. Și scăderea s-ar putea dovedi vârful aisbergului dacă domnul Ponta persistă cu strategia sa riscantă,” începe editorialul.

Trebuie, însă, notat că suspendarea președintelui și demararea procedurilor de suspendare sunt proceduri constituționale, astfel că nu pot fi considerate „atacuri” la adresa legii fundamentale.

"Marele risc pentru România este pierderea liniei de finanţare asigurată de FMI şi UE prin acordul stand-by de tip preventiv în valoare de peste 5 miliarde de euro. Guvernul ar putea utiliza aceste fonduri în cazul în care sistemul bancar din România va fi blocat din cauza unei eventuale intensificări a crizei din zona euro. Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă băncile străine opresc liniile de creditare în sucursalele din România, ceea ce reprezintă peste 80% din sectorul bancar românesc, limitând capacităţile de împrumut. Doar băncile elene contribuie cu aproape 20% la creditarea externă a băncilor din România, conform Royal Bank of Scotland", notează WSJ, citat de Mediafax.

"Până acum, România şi-a îndeplinit obligaţiile economice ale acordului. Reducerea cheltuielilor şi creşterea impozitelor au condus la reducerea deficitului bugetar la 5,2% din PIB anul trecut, de la 9% în 2009; creşterea economică a fost de 2,5% în 2011, după doi ani de contracţii. Dar nu există garanţii că România va rămâne pe această cale. Actualul scandal poate părea în cea mai mare parte de natură politică: domnul Ponta, un politician de stânga, încearcă să reducă puterile Curţii Constituţionale independente. Dar el va câştiga susţinere populară pentru demiterea preşedintelui de centru-dreapta Băsescu, asociindu-l pe acesta cu măsurile de austeritate nepopulare iniţiate în 2009. Desigur că domnul Ponta va încerca să menţină ambele direcţii, angajându-se public să respecte condiţiile programului UE/FMI. Dar, dat fiind că alegerile parlamentare vor fi în noiembrie, tentaţia de a relaxa austeritatea fiscală va fi puternică", se adaugă în articol.

"Presiunile asupra instanţelor independente trimit un semnal negativ investitorilor străini în legătură cu ameninţările la adresa statului de drept în România. (...) În contextul în care economia europeană încă este tensionată, testarea răbdării liderilor UE este un drum nechibzuit pentru România", mai atrage atenţia publicaţia financiară.

Citeşte mai multe despre:   Fondul Monetar International,   suspendare,   Traian Basescu,   Victor Ponta,   Bancă