Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Economic O nouă ROȘIA MONTANĂ? Eldorado Gold susține că a descoperit zăcăminte de aur de miliarde de dolari în țara noastră

O nouă ROȘIA MONTANĂ? Eldorado Gold susține că a descoperit zăcăminte de aur de miliarde de dolari în țara noastră

Un articol de: B1.ro - 29 Noi 2018, 12:10
O nouă ROȘIA MONTANĂ? Eldorado Gold susține că a descoperit zăcăminte de aur de miliarde de dolari în țara noastră sursă foto: businessmagazin.ro Economic

Eldorado Gold, o companie canadiană cu activități în România, Turcia, Grecia, Serbia și Brazilia, estimează resursele potențiale din perimetrul Bolcana, județul Hunedoara, la 6,5 milioane de uncii de aur și 686.000 de tone de cupru, anunță Economica.net.

Estimările se bazează pe studiile geologice preliminare din zonă, deci rămân încă nedovedite, potrivit unui raport publicat de Eldorado Gold.

Compania minieră, care este listată la bursa din Toronto, previzionează o rată de recuperare de 86% în cazul zăcămintelor aurifere, respectiv de 90% pentru cele de cupru.

„Rezervele și resursele noastre minerale actualizate rămân neschimbate din decembrie 2017, datorită succesului nostru înregistrat pe partea de foraj și de explorare (...) Odată cu declararea unei resurse estimate la Bolcana, de 6,5 milioane uncii de aur și 686.000 de tone de cupru, avem un depozit semnificativ de cupru și de aur. Suntem foarte mulțumiți de resursele anunțate și entuziasmați de potențialul semnificativ al acestui activ și vom explora diferite alternative pentru a continua să avansăm Bolcana”, a declarat George Burns, CEO-ul și președintele companiei, în raport.

La un preț mediu de 1.200 de dolari pe uncie, potențialele resurse ar valora 7,8 miliarde de dolari pentru aur, fără să luăm în calcul rata de recuperare de 86%. La cotațiile actuale, resursa de cupru estimată de companie ar valora aproximativ 4 miliarde de dolari.

Publicația scrie că resursa potențială de aur și cupru s-a bazat pe o carieră în regim deschis și o componentă subterană, porțiunea de carieră deschisă fiind puțin peste jumătate din total. Groapa deschisă a fost limitată de o construcție conceptuală cu o adâncime medie de aproximativ 720 de metri și toate resursele din afara ei au fost clasificate ca material mineralizat subteran.

Eldorado Gold a obținut licența de exploatare pentru perimetrul Bolcana în anul 2016. Exploatarea este situată la șase kilometri de perimetrul Certej, exploatat de aceeași companie.

Proiectul Certej se află într-o etapă mai avansată a exploatării. În acest caz, compania estimează resurse dovedite și probabile de 2,4 milioane de uncii de aur și 15,5 milioane uncii de argint. Canadienii mai dețin drepturile pentru alte trei perimetre din Munții Apuseni.

În primele nouă luni ale anului, scrie sursa citată, Eldorado Gold a avut venituri de 366,1 milioane de dolari din vânzările de metale, în creștere cu 26% față de nivelul din perioada similară a anului trecut.

Totodată, profitul din operațiunile miniere a scăzut cu 27%, la 73 milioane de dolari. Scăderea se datorează în principal creșterii puternice a costurilor de producție.

Cu toate acestea, compania a raportat o pierdere netă de 143 milioane de dolari, față de un profit de 10,8 milioane de dolari cu un an în urmă. Rezultatul negativ vine ca urmare a unei amortizări contabile de 125 milioane de dolari înregistrată pentru deprecierea proprietăților, instalațiilor și echipamentelor.

Astfel, dificultățile financiare au determinat Eldorado Gold să suspende plata dividendelor începând cu primul trimestru al acestui an.

Compania minieră canadiană operează în Munții Apuseni prin două companii, respectiv Deva Gold și European Goldfields Deva.

Proiectele Eldorado din România sunt criticate de mai multe ONG-uri de protecția mediului, care acuză compania că va folosi cianuri în exploatarea zăcămintelor.
 

Citeşte mai multe despre:   eldorado gold