Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment 1 iunie 2020 și Rusaliile, zile libere de la stat. Câte libere legale au mai rămas anul acesta

1 iunie 2020 și Rusaliile, zile libere de la stat. Câte libere legale au mai rămas anul acesta

Un articol de: Traian Avarvarei - 01 Iun 2020, 10:05
1 iunie 2020 și Rusaliile, zile libere de la stat. Câte libere legale au mai rămas anul acesta Eveniment

Urmează două weekend-uri prelungite consecutiv, în iunie, pentru angajații din România. Ziua Copilului a fost introdusă în lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, în 2017, listă stabilită prin Codul muncii. Astfel, luni, 1 iunie 2020 este o zi liberă legală dată de stat. Totodată, sărbătoarea Sfântă a Rusaliilor este prăznuită anual la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paști. În 2020 vom sărbători Rusaliile pe 7 iunie. Astfel, românii vor avea liber pe 7 iunie, duminică, și pe 8 iunie, luni.


 


 

Ziua Copilului, 1 iunie, și sărbătoarea Sfântă a Rusaliilor, zile libere legale în 2020

 


 

Salariații din România, fie că sunt lucrători în sistemul de stat, fie că sunt angajați în mediul privat, se vor bucura, în perioada zilei de 1 iunie 2020, zi în care sărbătorim copiii, de un weekend prelungit cu o zi. De această zi liberă legală vor beneficia toți angajații din țara noastră, indiferent de faptul că sunt părinți sau nu.

Ziua Copilului a fost introdusă în lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală în anul 2017.

Așadar, în condițiile în care ziua de 1 iunie pică într-o zi de luni, salariații se vor bucura de un weekend prelungit, respectiv vor avea liber timp de trei zile.

Weekend-ul viitor, angajații români vor beneficia de încă un weekend prelungit. Rusaliile se serbează la exact 50 de zile după Duminica Paștelui și semnifică ziua în care Duhul Sfânt i-a înălțat pe Apostoli și le-a dăruit capacitatea de a-și răspândi învățăturile în toate limbile pământului. Prima și a doua zi a acestei mari sărbători pentru creștinii ortodocși sunt zile libere legale.Dan Bittman a făcut anunțul surprinzător la care nimeni NU se aștepta niciodată

Astfel,  românii vor avea liber pe 7 iunie, duminică, dar și pe 8 iunie, luni, weekend-ul prelungindu-se la trei zile.

Pentru catolici, în 2020, Rusaliile sunt sărbătorite cu o săptămână înaintea celor ortodoxe, mai exact, pe 31 mai și 1 iunie.

 


 

Câte zile libere legale au mai rămas anul acesta


 

 

Dacă te gândești deja la vacanță, la concediu și la relaxare, mai ales că restricțiile impuse pe timpul pandemiei de Covid-19 au fost în mare parte ridicate, este timpul să consulți calendarul zilelor libere și să afli câte zile ți-au mai rămas pentru distracție.

Anul acesta românii beneficiază de 15 zile libere legale. Dintre acestea, șapte au trecut deja, dar mai rămân opt zile libere legale de sărbătoare.

Este vorba despre:

1 iunie - Ziua Copilului
7 iunie (duminică), 8 iunie (luni) — Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

 


 

Relaxarea din 1 iunie: Fără declarații pentru ieșirea din localitate. Se redeschid terasele, plajele și pot reîncepe spectacolele ș

 

 

 

După două luni de carantină cauzată de epidemia de Covid-19, România aintrat în stare de alertă, din 15 mai. Pentru că noile cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus sunt în scădere, președintele Klaus Iohannis a anunțat o nouă etapă de relaxare a restricțiilor.

Astfel, începând cu 1 iunie, nu vom mai avea nevoie de declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din localitate, vor fi redeschise terasele și plajele, iar competițiile sportive și spectacolele în aer liber vor putea fi reluate. Totodată, reîncepe transportul internațional rutier și feroviar. 

 

 

Citeşte mai multe despre:   1 iunie,   COVID-19,   Rusalii 2020