Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment 100 de ani de la UNIREA Bucovinei cu ţara mamă: Consilul Local Iaşi, întrunit în şedinţă solemnă (VIDEO)

100 de ani de la UNIREA Bucovinei cu ţara mamă: Consilul Local Iaşi, întrunit în şedinţă solemnă (VIDEO)

Cu 100 de ani în urmă, pe 28 noiembrie 1918, în sala de marmură a Mitropoliei Ortodoxe din Cernăuţi, 74 membri ai Consiliului Naţional au început lucrările Congresului General al Bucovinei pentru “stabilirea raportului politic al Bucovinei faţă de Regatul Român”.

Consiliul Național Român a cerut sprijin militar Guvernului României și a convocat, pentru 15/28 noiembrie 1918, Congresul general al Bucovinei. La Congres au participat 74 de delegați ai Consiliului Național Român, 13 delegați ai ucrainienilor, 7 ai germanilor, 6 ai polonezilor.

Moțiune prezenta caracterul românesc al Bucovinei și cerea “unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru, regatul României”.

De asemenea, se indica faptul că “Bucovinenii n-au pierdut nădejdea că ceasul mântuirii, așteptat cu atâta dor și suferință, va sosi și că moștenirea lor stăbună, tăiată prin granițele nelegiuite, se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Ștefan”.

Aşadar, serbăm azi fix 100 de ani de la unirea Bucovinei cu ţara mamă.

În acest context aniversăr, Consiliul local Iaşi s-a reunit marţi în şedinţă solemnă pentru a marca Centenarul Unirii Bucovinei cu România şi pentru a semna şi o Rezoluţie Unionistă de Aderare a Municipiului Iaşi la Proiectul Unirii Bucovinei cu România.

În cadrul şedinţei, s-a dat citire Declaraţiei de Recunoaştere a faptului că Ţinuturile Cernăuţi, Storojineţ şi Herţa sunt parte a României Mari şi Moţiunii de Unire a Bucovinei cu Regatul României, elaborată la 15 noiembrie 1918 şi adoptată prin vot, la Cernăuţi, pe 28 noiembrie 1918, scrie Ziarul de Iaşi.

100 de ani de la UNIREA Bucovinei cu ţara mamă: Consilul Local Iaşi, întrunit în şedinţă solemnă

Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

 

 

Citeşte mai multe despre:   Stiri Iasi,   Bucovina