Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Peste 1.600 de angajați Romatsa riscă să rămână fără salarii, din 15 decembrie. Informația vine după ce frații Micula au câștigat la Curtea de Arbitraj Internațional un proces cu statul român

Peste 1.600 de angajați Romatsa riscă să rămână fără salarii, din 15 decembrie. Informația vine după ce frații Micula au câștigat la Curtea de Arbitraj Internațional un proces cu statul român

Un articol de: Gabriela Del-Pupo - 06 Dec 2019, 17:30
Eveniment

Peste 1.600 de angajați Romatsa pot râmâne fără salarii din 15 decembrie. Informaţia vine la doar trei zile după ce frații Micula au câștigat la Curtea de Arbitraj Internațional un proces cu statul român în urma căruia, din cauza unei datorii de aproximativ 395 milioane de euro a statului român, tot fraţii Micula au reuşit să impună un sechestru pe 22% din totalul acțiunilor deținute de Ministerul Economiei la Nuclearelectrica.

Însă ROMATSA, regia care administrează traficul aerian, nu are nici o legătură cu procesul fraților Ioan și Viorel Micula cu statul român în urma căruia tocmai conturile ROMATSA au fost poprite pentru ca cei doi să își recupereze banii. Profitând de faptul că veniturile companiei se duc inițial în Belgia pentru a fi redirecționate înapoi spre România, frații Micula au ales această regie pentru a-și recupera banii. Frații Micula s-au adresat unei instanțe internaționale din Washington pentru a recupera banii de la statul român, blocând cei 394,9 milioane de euro. Frații Micula au intentat proces inițial pentru că statul i-a refuzat niște ajutoare de stat și au câștigat 84,5 milioane de euro, restul sumei până la aproape 400 de milioane de euro sunt penalități și dobânzi.

”Au fost înștiințați și cei care sunt responsabili din Ministerul Transporturilor și din Guvern, noi așteptăm o soluție, ni s-a promis că într-un fel sau altul problema trebuie rezolvată și așteptăm. Banii care sunt contravaloarea serviciilor prestate de noi când asigurăm dirijarea avioanelor în spațiul aerian, ei se strâng într-un cont la Eurocontrol nu doar pentru România, pentru mai multe țări, pentru tot ce se zboară în Europa, după care cei de la Eurocontrol împart pentru fiecare țară echivalentul a cât s-a zburat acolo. Din cauza asta există niște bani într-un cont pe care l-au găsit avocații lor sau frații Micula, care în urma unor procese ale statului cu frații Micula care nu aveau nici o legătură cu Romatsa, s-a întâmplat ca să fie exact unde au simțit ei că pot să propească sumele respective. Dar sumele respective sunt efectiv contravaloarea serviciilor prestate de Romatsa nimic altceva. Erau total venituri ale Romatsa care veveau dinspre Eurocontrol spre Romatsa, urmau să se desfacă pe diverse direcții” a declarat pentru b1.ro Florin Diaconu, lider sindical Romatsa.

Angajații direcționează zilnic peste 3000 de avioane.

Romatsa are 1600 de angajați. Sunt controlorii de trafic aerian sunt cei din zona tehnică care asigură toate instalațiile și aparatura ca să funcționeze cum trebuie, sunt colegii de la serviciile meteo, și servicii din zona administrativă. Din punctul meu de vedere cei care sunt responsabili din Minister și din Guvern au înțeles situația, au probabil vreo 2 sau 3 variante de soluționare și au promis și s-au și comportat până acum cel puțin ca și cum doresc să rezolve situația asta pot să spun. Nu pot să mă exprim până nu o văd rezolvată” a mai completat liderul sindical.

Meseria de controlor de trafic aerian este considerată una dintre cele mai stresante meserii din lume.

’’Din punct de vedere al influențelor supra psihicului lor pot să aibă influențe nedorite. Poate să îi afecteze pentru că uneori pe lângă un controlor trăiește întreaga familie din ce ia el. Ei sunt niște oameni din aeronautică care au niște responsabilități deosebite. Există un stres care se formează din cauza asta, pe unii săracii îi pierdem de-a lungul activității și este destul de dificil” a declarat pentru b1.ro Sorin Stoicescu fost șef al Aviației Civile din România.

Ministerul Transporturilor și ANAF urmează să propună oamenilor de afaceri plata eșalonată a datoriei.

Ce alte procese au câştigat fraţii Micula în fata statului român în ultimele luni

August 2019 - a fost instituită poprirea asupra conturilor ROMATSA după ce fraţii Micula au câştigat un proces la o instanţă din Belgia, miza procesului fiind suma de 400 milioane de euro

Septembrie 2019 - România a fost obligată la plata unei despăgubiri de circa 250 milioane dolari pentru încălcarea tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Suedia. În acest dosar, Victor și Ioan Micula au avut de câștig de cauză la o instanţă din Statele Unite

Decembrie 2019 - frații Micula au câștigat la Curtea de Arbitraj Internațional un proces cu statul român în urma căruia, din cauza unei datorii de 395 milioane de euro, a fost impus un sechestru pe 22% din totalul acțiunilor deținute de statul român la Nuclearelectrica - adică 67 de milioane de acțiuni. Inițial, datoria nu era 395 milioane de euro, ci de 84,5 milioane de euro. Cu dobânzi şi penalităţi, însă, datoria a ajuns la 395 de milioane de euro. Iar în situaţia în care fraţii Micula vor intra în posesia acţiunilor, vor deveni al doilea cel mai mare acţionar din companie.

Citeşte mai multe despre:   Romatsa,   fraţii Micula
 
Loading...