Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment 162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Demnitarii participă la ceremoniile organizate cu acestă ocazie

162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Demnitarii participă la ceremoniile organizate cu acestă ocazie

Un articol de: Beatris Ionita - 24 Ian 2021, 08:19
162 de ani de la Unirea Principatelor Române. Demnitarii participă la ceremoniile organizate cu acestă ocazie Eveniment

Românii sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească în 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul este marcat prin ceremonii restrânse, cu respectarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei. Pe de altă parte, instituţiile de cultură marchează momentul aniversar prin piese de teatru, dar şi prin concerte, cele mai multe transmise online.

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, va participa la manifestările organizate la Focşani, care vor începe în jurul prânzului.

Anca Dragu, președintele Senatului va lua parte la ceremonia desfăşurată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române din Bucureşti, unde va depune o coroană de flori.
 

Şi în Iaşi,  ziua de 24 ianuarie va fi sărbătorită în cadru restrâns, fără parada militară de anii trecuți. Ceremonia va fi  deschisă de o slujbă religioasă. Apoi vor fi depuse jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Cei care vor să participe la evenimentul din Piața Unirii trebuie să păstreze distanța socială și să poarte măști. Sunt interzise grupurile mai mari de 6 persoane.

Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, precum şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor prezenţi la ceremonia militară a depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Totodată, Ministerul Apărării Naţionale va organiza, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi acestui eveniment istoric.

 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.


Din cauza riscului de infectare cu COVID-19, participanţii la aceste evenimente nu se vor prinde în Hora Unirii, aşa cum se întâmpla în anii anteriori, precizează sursa citată.

De Ziua Principatelor Române, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe vor oficia un Te Deum în toate bisericile, iar la sfârşitul slujbei vor fi trase clopotele timp de un minut.

La Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală vor fi pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la la Survivor România? Suma uriașă pe care o va găsi în conturi

În București, Mica Unire poate fi celebrată la Muzeul Național de Istorie a României sau la Patriarhia Română. 

 

Unirea Prinicipatelor Române

 

România modernă s-a format în anul 1859 prin unirea celor două principate: Moldova și Țara Românească, noul stat numindu-se oficial România începând cu 1866 și câștigându-și independența față de Imperiul Otoman în 1877. În urmă cu 162 de ani, în contextul unor condiții internaționale favorabile, războiul Crimeii și Tratatul de la Paris, politicienii români, patrioți, au trecut peste divizarea internă și interesele personale și l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza domnitor și în Moldova și în Țara Românească. Alexandru Ioan Cuza a domnit şapte ani, iar în această perioadă a unificat parlamentul, guvernul, a facut reforma învăţământului şi a pus piatra de temelie pentru modernizarea României care avea să se formeze pe 1 decembrie 1918.
 

Citeşte mai multe despre:   Unirea Prinicpatelor Române,   ceremonii