Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Un număr de 34 de orașe din UE vor oferi proiecții gratuite de filme europene

Un număr de 34 de orașe din UE vor oferi proiecții gratuite de filme europene

Un articol de: B1.ro - 30 Noi 2018, 15:59
Un număr de 34 de orașe din UE vor oferi proiecții gratuite de filme europene Eveniment

Prima ediție a Nopții cinematografului european va avea loc în perioada 3-7 decembrie 2018 în tot blocul comunitar, urmând ca 34 de orașe din Uniunea Europeană să ofere gratuit proiecții gratuite de filme autohtone, anunță Agerpres citând un comunicat al Comisiei Europene.

Sursa citată mai menționează că iniţiativa „Noaptea cinematografului european" a fost lansată ca parte a programului Europa creativă - MEDIA, care a sprijinit sectorul audiovizual european în ultimii 27 de ani. 

Demersul îşi propune să demonstreze că, pe lângă contribuţia la dezvoltarea industriilor culturale şi creative europene, Uniunea aduce totodată beneficii societăţii noastre în ansamblul ei. Cu cele aproximativ 50 de proiecţii gratuite programate în întreaga UE în perioada 3-7 decembrie, obiectivul acestei iniţiative a Comisiei Europene este de a apropia Europa de oameni şi, în acelaşi timp, de a sărbători împreună cu aceştia bogăţia filmelor europene.

„Cinematograful este o parte esenţială a bogatei şi diversei noastre culturi europene. El contribuie la întărirea legăturilor dintre oamenii care resimt aceeaşi pasiune şi emoţie pentru film. Noaptea cinematografului european este o bună ocazie pentru a demonstra această diversitate şi pentru a ilustra importanţa sprijinirii unei producţii de filme bogate, libere şi diverse. Prin toate acţiunile întreprinse în favoarea cinematografiei europene, Uniunea îşi face simţită prezenţa în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor săi", a afirmat Mariya Gabriel, comisarul european pentru economia digitală și societatea digitală.

Fiecare dintre cele 34 de cinematografe care participă la iniţiativă va organiza un eveniment special de după-amiază, la care va proiecta unul dintre cele 20 de filme sprijinite de programul MEDIA. Această listă include „Cold War" (Războiul rece), „The Killing of a Sacred Deer" (Uciderea cerbului sacru), „Girl" (Fata) şi „Border" (Graniţă).

„Filmele europene fac parte din patrimoniul nostru cultural, pe care l-am sărbătorit pe tot parcursul anului, cu obiectivul de a-l face accesibil tuturor. În acest spirit, Noaptea cinematografului european le va arăta cetăţenilor modul în care politica europeană este legată de vieţile lor, de emoţiile pe care le simt în cinematografe, precum şi modul în care, prin participarea la un eveniment local, pot lua parte la o experienţă partajată de întreaga Europă”, a adăugat Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tinere și sport.

Filmele au fost alese de cinematografele locale, pentru a le permite acestora să-şi adapteze programul la interesele şi caracteristicile diverselor categorii de public. Sălile locale sunt, toate, cinematografe de renume, aparţinând reţelei Europa Cinemas, coordonată de programul Europa creativă - MEDIA şi de postul de televiziune ARTE.

Proiecţiile vor fi urmate de o scurtă dezbatere în cadrul căreia iubitorii de film vor avea ocazia să discute filmele cu realizatori şi critici de film. Vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, pentru a explica mai bine programul MEDIA şi importanţa acestuia pentru modelarea peisajului audiovizual european.

Citeşte mai multe despre:   Noaptea cinematografului european