Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment 4 ani de la moartea Reginei Ana. A primit Crucea de Război a Franței pentru curajul dovedit pe front

4 ani de la moartea Reginei Ana. A primit Crucea de Război a Franței pentru curajul dovedit pe front

Un articol de: Ramona Zaharia - 01 Aug 2020, 08:40
4 ani de la moartea Reginei Ana. A primit Crucea de Război a Franței pentru curajul dovedit pe front Foto: Familia Regala Eveniment

Regina Ana, care a fost în cea mai îndelungată perioadă de exil, a României a murit în urmă cu 4 ani, în Elveția. La funeraliile sale au fost declarate zile de doliu național în România, dar și în Republica Moldova.

 

Cine a fost Regina Ana, care s-a stins din viață în urmă cu 4 ani

 

Regina Ana a României s-a născut în anul 1923, la Paris, fiind fiica Principelui Rene de Bourbon-Parma și a Principesei Margaret a Danemarcei. Ea se înrudea cu Familiile Imperiale de Habsburg și de Brazilia, precum și cu Familiile Regale ale Franței și Portugaliei.

Ana a copilărit în Franța, însă în anul 1939 s-a refugiat, împreună cu familia sa, din fața înaintării naziste. Astfel că, a ajuns în Spania, apoi în Portugalia și, ulterior, la New York,  în Statele Unite ale Americii. Acolo, Ana de Bourbon-Parma a urmat cursuri de artă și a lucrat ca vânzătoare într-un magazin.

 

A primit Crucea de Război a Franței pentru curajul dovedit pe front

 

Tatăl său și cei trei frați ai săi luptau împotriva naziștilor, iar în anul 1943, Ana a obținut permisiunea mamei sale să se înroleze în Forțele Franceze Libere. A fost în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania, unde a servit în cadrul armatei franceze ca infirmieră și ca șofer de ambulanță.

În cele din urmă, pentru curajul dovedit în război, Ana de Bourbon-Parma a primit Crucea de Război a Franței.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

În noiembrie 1947, tânăra principesă l-a cunoscut la Londra, la un dineu dat de Marele Duce Jean de Luxemburg, pe Regele Mihai I al României. Ea s-a fâstâcit atât de tare încât l-a salutat soldățește pe tânărul rege român, care era îmbrăcat în uniformă, în loc să îi facă reverența cuvenită.

 

O căsnicie de 68 de ani cu Regele Mihai

 

Mihai și Ana s-au logodit, iar nunta era programată în România. Însă Ana de Bourbon-Parma nu a mai apucat să ajungă în România, pentru că Regele Mihai I a fost șantajat să semneze un act de abdicare și să plece în exil, astfel că nunta lor a avut loc în iunie 1948, la Palatul Tatoi din Atena, unde fuseseră invitați de unchiul matern al Regelui Mihai I, Regele Constantin al Greciei.

Cei doi au rămas în exil și au trăit în Italia, Marea Britanie și Elveția. Regina Ana a României a fost nevoită să muncească pentru a-și crește cele cinci fiice. A avut o fermă de găini și un atelier de tâmplărie și a acceptat să locuiască într-un conac despre care multă lume credea că este bântuit de fantome.

Permanent aceasta l-a sprijinit pe Regele Mihai I în activitatea sa în slujba țării aflată sub dominația Moscovei, scrie rfi.ro. În unele cazuri, Regina Ana era cea care înregistra mesajele audio transmise românilor de Regele Mihai I, prin intermediul radiourilor occidentale. De asemenea, Regina Ana l-a însoțit pe Regele Mihai I în întâlnirile organizate în întreaga lume cu românii exilați, iar după căderea comunismului l-a reprezentat pe Rege în țară atunci când autoritățile de la București i-au interzis Suveranului exilat să revină pe pământul său natal.

Căsnicia celor doi a fost de 68 de ani din cei 93 de viață ai Reginei Ana.