Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment 8 avioane de vânătoare ale Rusiei, decolare de urgență pentru interceptarea a trei bombardiere strategice ale SUA deasupra Mării Negre

8 avioane de vânătoare ale Rusiei, decolare de urgență pentru interceptarea a trei bombardiere strategice ale SUA deasupra Mării Negre

Un articol de: Vladimir Ionescu - 04 Sep 2020, 23:28
8 avioane de vânătoare ale Rusiei, decolare de urgență pentru interceptarea a trei bombardiere strategice ale SUA deasupra Mării Negre Foto simbol: twitter.com/RALee85 Eveniment

Rusia a ridicat de urgență în aer opt aeronave de vânătoare pentru a intercepta trei bombardiere strategice B-52 ale SUA, care zburau deasupra Mării Negre, potrivit agențiilor de presă ruse care au citat o declarație a Ministerului rus al Apărării de vineri, transmite Reuters.
 

Incident similar vinerea trecută, deasupra Mării Baltice


 

Vestea vine în contextul în care în urmă cu exact o săptămână, în 28 august, un avion militar al Rusiei încălca spațiul aerian al NATO, în încercarea de a intercepta un bombardier B-52 al Forțelor Aeriene ale SUA, care zbura în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Baltice, se arată într-un comunicat de presă al Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

Potrivit comunicatului, bombardierul B-52 a fost interceptat în apropierea spațiului aerian danez, în vecinătatea insulei Bornholm. Avionul de vânătoare rusesc Su-27, care decolase de la Kaliningrad, a urmărit bombardierul forțelor americane, intrând în spațiul aerian danez și comițând astfel o încălcare semnificativă a spațiului aerian al unui stat membru NATO, se arată în comunicatul citat.  

Acest incident demonstrează încălcarea de către Rusia a regulilor internaționale, precum și a spațiului aerian suveran al unei națiuni aliate. Vom rămâne vigilenți și pregătiți să securizăm spațiul aerian al NATO 24 de ore - 7 zile din 7”, declara generalul Jeff Harrigian, șeful Comandamentului Aerian aliat al NATO.

„Pătrunderea neautorizată în spațiul aerian suveran reprezintă o încălcare semnificativă a dreptului internațional. Incidentul de vineri este primul de acest fel din ultimii ani și arată un nou nivel al comportamentului provocator al Rusiei”, se mai arăta în comunicatul citat.
 

Ce a spus ambasadorul Zuckerman despre „acțiunile maligne” ale Rusiei


 

„Amenințările hibride cu care ne confruntăm sunt în apropiere și sunt reale”, a afirmat Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, la ceremonia de semnare a Memorandumului de Înțelegere între companiile Romaero și Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, în vederea înființării în România a unui Centru Regional de Echipare și Întreținere a Elicopterelor Black Hawk, pentru Europa Centrală.

„Permiteți-mi să fiu foarte clar – acesta nu este un acord de afaceri obișnuit. România și Polonia reprezintă două state fundamentale în apărarea flancului estic al Europei. Sevastopol este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de noi. Tiraspol este la 400 de kilometri distanță. Amenințările hibride cu care ne confruntăm sunt în apropiere și sunt reale. Vinerea trecută, peste Marea Neagră, în spațiul aerian international, avioanele rusești au hărțuit în mod agresiv și periculos un avion american. Au riscat inutil viața echipajelor noastre de zbor. Există, de asemenea, multe alte acțiuni maligne prin care Rusia încearcă să își extindă sfera de influență. Acest tip de comportament al Rusiei întărește în mod constant necesitatea unei prezențe puternice care să apere granița de est a NATO. Statele Unite, NATO și statele sale membre nu vor fi intimidate de aceste cascadorii nesăbuite și nici de acțiunile maligne”, a adăugat acesta.