Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DOLIU în cinematografie: A murit criticul și istoricul de film Tudor Caranfil 

DOLIU în cinematografie: A murit criticul și istoricul de film Tudor Caranfil 

Un articol de: Elena Stanciu - 23 Mar 2019, 12:37
DOLIU în cinematografie: A murit criticul și istoricul de film Tudor Caranfil  Eveniment

Criticul și istoricul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă, la 88 de ani. Tudor Caranfil este tatăl regizorului Nae Caranfil.

PROFEȚIA MOMENTULUI! CARMEN HARRA A FĂCUT ANUNȚUL! ESTE VORBA DESPRE MAREA CÂNTĂREAȚĂ! FANII ȘI-AU LUAT RĂMAS BUN (GALERIE FOTO)

Informația a fost confirmată de Irina-Margareta Nistor pentru News.ro. 

DOLIU ÎN MUZICA POPULARĂ! REGRETE ETERNE PENTRU IONUȚ DOLĂNESCU! IMAGINI ȘOCANTE DE LA CIMITIR (GALERIE FOTO)

Tudor Caranfil a absolvit Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucureşti, iar ulterior s-a specializat în filmologie. 

E MARELE SECRET AL LUI TEO TRANDAFIR! INCREDIBIL CINE E DE FAPT PRIMUL EI SOȚ! A FOST ȚINUT LA SECRET

În 1962, Caranfil  a fondat primul cinematograf de arhivă din Bucureşti. Pe baza acestuia va fi creată, doi ani mai târziu, Cinemateca Română. 

Tudor Caranfil a asctivat mai ales în televiziune. Astfel, între anii 1972 şi 1977 a realizat magazinul săptămânal de cultură cinematografică intitulat „Vârstele peliculei”, emisiune continuată din 1990 până în 1997. 

Din 1966, a demarat seria de volume dedicate istoriei cinematografiei. Dintre acestea amintim „F.W. Murnau” (1968), „Vârstele peliculei”, o istorie filmului în capodopere (vol. I IV, 1982 1998), „Cetăţeanul Kane”, „În căutarea filmului pierdut” (1988, volum distins cu Premiul ACIN), „Dicţionar de filme româneşti” (2002; ediţia a II a, 2004), „Dicţionar universal de filme” (2002; ediţia a II a, 2003; ediţia a III a, 2008), „Pe aripile vântului” (2003).

A participat la numeroase festivaluri de film printre care Los Angeles, Locarno, Oberhausen, Cottbus, Lübeck, Namur, Rotterdam, Odesa şi Kiev. 

Din 1970, a fost solicitat anual la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, iar din 1980 a fost invitat permanent al Festivalului de la Berlin. 

De asemenea, începând din 1993 a fost corespondent la Festivalul de la Cannes. 


 

Citeşte mai multe despre:   Tudor Caranfil