Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment A murit Draga Olteanu Matei. În ce filme celebre a jucat

A murit Draga Olteanu Matei. În ce filme celebre a jucat

Un articol de: Irina Mina - 18 Noi 2020, 09:16
A murit Draga Olteanu Matei. În ce filme celebre a jucat FOTO: Facebook Eveniment

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a stins din viață în cursul nopţii de 17 spre 18 noiembrie 2020, la Spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, la vârsta de 87 de ani. Aceasta era cunoscută pentru numeroasele filme în care a jucat, în special pentru rolul Coana Chirița.

Fișa biografică a actriței Draga Olteanu Matei

Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița - 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Baiesu etc. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

Aceasta a avut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. Ea făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional, din anul 1992, marea actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti „Teatrul Vostru”. A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra Neamţ, iar la 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

Actrița Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a Regelui Mihai I al României, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României. După eveniment a fost urmat un dineu care a avut loc în Sufrageria de Stat a Castelului Peleș.

Printre colegii de platou, alături de care îndrăgita actriţă a jucat, s-au aflat, de-a lungul timpului, actorii Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu-Botez, Adrian Pintea, Dem Rădulescu, Emil Hossu, Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Mitică Popescu, Octavian Cotescu, Marcel Iureş, Maria Ploae, Radu Beligan, Ilarion Ciobanu, George Constantin, şi mulţi alţii.

A interpretat roluri antologice în filme care au marcat istoria cinematografului românesc: „Setea” (1960, regia Mircea Drăgan), „Un surâs în plină vară” (1963, regia Geo Saizescu), „Astă seară dansăm în familie” (1972, regia Geo Saizescu), „Pistruiatul” (1973, regia Francisc Munteanu, serial TV), „Ştefan cel Mare - Vaslui 1475” (1974, regia Mircea Drăgan), „Fraţii Jderi” (1974, regia Mircea Drăgan), „Ilustrate cu flori de câmp” (1974, regia Andrei Blaier), „Filip cel Bun” (1975, regia Dan Piţa), „Toamna bobocilor” (1975, regia Mircea Moldovan), „Bunicul şi doi delincvenţi minori” (1976, regia Maria Callas Dinescu), „Eu, tu şi Ovidiu” (1977, regia Geo Saizescu), „Iarna bobocilor” (1977, regia Mircea Moldovan), „Gustul şi culoarea fericirii” (regia Felicia Cernăianu), „Nea Mărin Miliardar” (1979, regia Sergiu Nicolaescu), „Iancu Jianu, zapciul” (1980, regia Dinu Cocea), „Buletin de Bucureşti” (1982, regia Virgil Calotescu), „Căsătorie cu repetiţie” (1985, regia Virgil Calotescu), „Cucoana Chiriţa” (1986, regia Mircea Drăgan), „Chiriţa în Iaşi” (1987, regia Mircea Drăgan), „Conu Leonida faţă cu reacţiunea” (1991, regia Nae Cosmescu), „Dănilă Prepeleac” (1996, regia Tudor Tătaru), „Ministerul comediei” (1999, serial TV, regia Horaţiu Mălăele), „Faimosul Paparazzo” (1999, regia Nicolae Mărgineanu, pentru care a primit Premiul Uniunii Cineaştilor din România pentru participarea extraordinară), „Poveste imorală” (2000, serial TV, regia Constantin Dicu), „Cuscrele” (2005, serial TV, regia Nae Cosmescu), „Narcisa Sălbatică” (2010, serial TV, regia Mihai Bauman), „Măria Sa, Birlic!” (2010, film documentar, regia Carmen Olaru).Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo

Ce părere avea actrița despre moarte în ultimul său interviu

Vedeta, care a suferit enorm la moartea soțului său, recunoștea mereu că este pregătită pentru final pentru că și-a trăit frumos viața.

„Nu trebuie să plângem, cine ajunge la capăt, scapă, deși ne dorim să mai fie ceva, e prea frumosă viața pe pământ, dacă știi să ți-o faci, ca să mai fie ceva de trăit după…. Am scris în unul din caietele mele…m-am rugat lui D-zeu dacă e să ne reîncarnăm, pentru nimic în lume să n-o facă, sunt în stare să fac orice să nu mă mai nasc din cauză că iubesc viața foarte mult. Mă bucur de fiecare lucru, că suntem aici, că stăm de vorbă, că ați trecut să mă vedeți…”, spunea Draga Olteanu Matei la TVR.

Citeşte mai multe despre:   Draga Olteanu Matei,   a murit