Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment A MURIT istoricul Neagu Djuvara (VIDEO)

A MURIT istoricul Neagu Djuvara (VIDEO)

Un articol de: - 25 Ian 2018, 15:39
Eveniment

Istoricul Neagu Djuvara a murit joi, la vârsta de 101 ani.

Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Djuvara a fost una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României.

Neagu Djuvara și-a făcut studiile la Paris, licențiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) și doctor în drept (Paris, 1940). A luat parte la campania din Basarabia și Transnistria ca elev-ofițer de rezervă (iunie - noiembrie 1941), fiind rănit aproape de Odesa.

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineața zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. Numit secretar de legație la Stockholm de guvernul Sănătescu, va rămâne în Suedia până în septembrie 1947, când comuniștii preiau și acest minister.

Implicat în procesele politice din toamna lui 1947, hotărăște să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizații ale exilului românesc (secretar general al Comitetului de Asistență a Refugiaților Români, la Paris; ziaristică; Radio Europa Liberă; secretar general al Fundației Universitare „Carol I”).

În 1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde va sta douăzeci și trei de ani în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine și, concomitent, profesor de drept internațional și de istorie economică, la Universitatea din Niamey.

Între timp, reluase studiile de filosofie la Sorbona. În mai 1972, obține doctoratul de stat (docența) la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, sub conducerea cunoscutului sociolog și filozof Raymond Aron; mai târziu, obține și o diplomă a prestigiosului Institut național de limbi și civilizații orientale de la Paris (INALCO).

Din 1984 este secretar general al Casei Românești de la Paris, până după decembrie 1989, când se întoarce în țară. Din 1991 în 1998 este profesor - asociat la Universitatea din București. E membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași și al Institutului de Istorie „N. Iorga” din București.

A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinul național „Serviciul Credincios” și cu „Ordre des Arts et des Lettres” în grad de Ofițer.

Neagu Djuvara a primit, în 2012, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București și al Universitatii „Dunărea de Jos” din Galați.

Neagu Djuvara are din 15 martie 2017 gradul de general de brigadă — cu o stea, în retragere.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

De asemenea, în 2016 i s-a conferit Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler, iar la 25 august 2016, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului București „în semn de recunoaștere a activității în domeniul culturii și istoriografiei românești”.

Neagu Djuvara a publicat în principal despre istoria României și a poporului român. O bună parte din cărțile sale se referă la filosofia istoriei, concentrându-se în jurul problemei obiectivității istoriei și istoriografiei.

Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, jurnalistul Stelian Tănase a spus că, după revenirea în România, Neagu Djuvara s-a implicat în foarte multe cauze și că s-a adaptat foarte ușor la viața din țara noastră.

A MURIT istoricul Neagu Djuvara

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

”Era o figură solară, un om cu o judecată mereu pozitivă, deși l-am cunoscut mai ales în spațiul politic având câteva furii, mai ales față de partidul în care a activat, PNL. Altfel era un om cu foarte multă seninătate și felul în care se raporta la oameni era cu totul excepțional.  Lucrul care m-a impreionat cel mai mult este că el s-a adaptat foarte ușor la viața românească, așa cum era ea prăpădită, el trăise aproape toată viața în Occident. A ajuns în Occident fiind trimis curier la Stockholm și l-a prins 23 august la Berlin. Foarte repede s-a implicat în tot felul de cauze, a apărat lucruri nobile, oameni, a intervenit în situații ca arbitru, a dat sfaturi. Nu era un om care a trăit retras în ciuda vârstei lui. Întotdeauna a fost foarte activ”, a spus Stelian Tănase.

 

Citeşte mai multe despre:   a murit
 
Loading...