Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment DOLIU! A murit Micaela Ghițescu, una dintre primele victime ale torționarului Vișinescu (FOTO)

DOLIU! A murit Micaela Ghițescu, una dintre primele victime ale torționarului Vișinescu (FOTO)

Un articol de: Redacția B1.ro - 15 Mai 2019, 11:45
DOLIU! A murit Micaela Ghițescu, una dintre primele victime ale torționarului Vișinescu (FOTO) Foto: Pixabay Eveniment

Traducătoarea şi fosta deţinută politică Micaela Ghiţescu s-a stins din viață, în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 87 de ani.

Anunțul a fost făcut de conducerea „revistei Memoria - revista gândirii arestate“ a cărei directoare era de 16 ani.

„Conducerea revistei «Memoria - revista gândirii arestate» împreună cu Consiliul Consultativ al revistei anunţă cu profundă durere trecerea la Domnul în noaptea de 12/13 mai a Micaelei Ghiţescu, directorul revistei în ultimii 16 ani. (...) Dispariţia Micaelei Ghiţescu dintre noi lasă un gol greu de înlocuit, dar promisiunea pe care o facem ei şi directorului fondator al revistei - Banu Rădulescu - este că nu vom lăsa revista să moară, că prin ea vor continua amândoi să trăiască în inimile noastre şi ale multor români. Dumnezeu să o odihnească în pace şi linişte“, a scris, pe Facebook, Fundaţia Culturală Memoria.

Micaela Ghiţescu a fost traducătoare din limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană şi engleză, pentru care a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii, scrie adevărul.ro. În 2015, a primit titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Infante Don Henrique, fiindu-i acordat chiar la Bucureşti de preşedintele Portugaliei.

Aceasta a fost arestată în 1952, în studenţie, în cadrul celebrului „lot francez“, format din foste eleve şi profesoare de la Liceul Francez, şi a suferit o condamnare politică de 3 ani. A fost una dintre primele victime ale torţionarului Alexandru Vişinescu în perioada când era închisă la Mislea, fiind pedepsită timp de o lună pentru că a îndrăznit să ceară săpun. Micaela Ghiţescu a beneficiat de amnistia din 1955.

Foto: Facebook